Itt a nagy bértérkép: mutatjuk, hol kapják a legtöbb fizetést Magyarországon

2019.09.03 17:46

Továbbra is óriási a bérszakadék az ország nyugati és keleti régiói között: míg a KSH legfrissebb adatai szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a dolgozók átlagosan nettó 163 ezer forintot visznek haza, addig a fővárosiak átlagosan közel 300 ezer forintot.

Kapcsolódó kép
 
– Bár ezek a számok drámainak tűnhetnek, hiába a magasabb bér, az osztrák határ közelsége miatt az élet is egyre drágább a nyugati régiókban – magyarázta Rudi Péter, a Silver Fox Hungary munkaerőpiaci szakértője.
 
Térképünkön látszik, melyik megyében milyen a fizetés
Grafika: Séra Tamás
 
– Nem meglepő, hogy Budapesten kapják a legtöbb fizetést az emberek, itt található ugyanis az ország gazdasági központja, a nagyvállalatok vonzzák a munkaerőt, több a vezetői, menedzseri pozíció. Emiatt nagyobb a verseny a cégek között, a magasabb fizetés tehát indokolt, hogy megtartsák az embereket – folytatta a szakember, aki szerint a megélhetés ugyanakkor itt is nehezebb, gondoljunk csak például az albérletárakra. 
 
Az Ingatlan.com augusztusi felmérése valóban azt bizonyítja, hogy Budapesten jóval drágábbak a kiadó lakások. A fővárosban egy szoba átlagos bérleti díja 65 ezer forint, ugyanez Debrecenben, Miskolcon és Pécsett egyaránt 35 ezer forint, Nyíregyházán 30 ezer, Győrben és Szegeden pedig 45 ezret kérnek a szobákért. Szakértők szerint többek között ezért is nehéz a mobilitás, egyik régióból a másikba vándorolni. 
 
Tóth László szociológus úgy látja, ha a területi egyenlőtlenségeket nem mérséklik, a szegényebb régiók előbb-utóbb el fognak néptelenedni. 
 
– A kialakult helyzeten csak a jobb infrastruktúra kiépítésével lehetne javítani – mondta a szakértő. 
 
Négyszeresen fizet a pénzügy
 
A szakterületek között is kimagaslóak lehetnek a bérkülönbségek. Budapesten 2018-ban a pénzügyi, biztosítási terület nettó több mint 434 ezer forint havi átlagbért fizetett, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azonban ennek még a negyven százalékát sem viszik haza: ott ugyanaz a munka mindössze 161 ezer forintot ér. 
 
blikk.hu