Itt a recept a szegénység ellen: tessék többet keresni! (Vélemény)

2022.08.02 10:11

Orbán Viktor elutazott Amerikába, de még mielőtt útra kelt volna, eligazította a magyarokat, mit tegyenek, hogy ne fájjon annyira a sokszorosára növekvő rezsiszámlák kifizetése. A miniszterelnök mindenkinek azt tanácsolta, hogy fogyasszanak kevesebb energiát, vagy ha nem tudnak lemondani a túlfogyasztásról, keressenek annyit, hogy ki tudják fizetni a megnövelt árakat. Szép dolog a kormányfőtől, hogy nem hagyta bizonytalanságban honfitársait, ez legalább annyira hasznos tanács volt, mint amikor a 2013-as kemény március 15-én a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium sms-ben írta meg az autósoknak, hogyha kifogyott a benzinjük, üljenek át egy másik autóba. Mondjuk, ez utóbbira megint van esély, de most hiába tanácsolná bárki, hogy üljünk át egy másik autóba, attól még nem lesz több üzemanyag.

 
Amikor néhány évvel ezelőtt híre ment, hogy az akkor még csak 35 éves Szijjártó Péter 167 milló forintért vásárolt házat Dunakeszin, az azóta Vlagyimir Putyin által Barátságért érdemrenddel is kitüntetett külügyminiszter azzal magyarázta a pénz eredetét, hogy szülei egy dolgos emberélet verejtékes munkájával szerezték meg a rávalót. Már akkor éreztük, hogy ez lehet a jövő útja, ebbe az irányba kell fókuszálni: tessék olyan családba beleszületni, ahol a szülők nem verik el a nehezen megkeresett milliókat, nem költik holmi hiábavalóságokra, úgymint rezsire vagy élelmiszerre. Mindenki előtt nyitva a lehetőség, kéretik sokat keresni, és akkor nem lesz gond, hogy miből lesz a gyereknek új cipője, és jut-e a nyugdíjasnak gyógyszerre.
 
Ez a megoldás, és csak üdvözölni lehet, hogy a Fidesz vezető emberei senkit sem hagynak az út szélén. Életvezetési tanácsokkal látják el az erre szorulókat, amire most, a háborús inflációnak nevezett kormányzati tehetetlenség idején mindennél nagyobb szükségük van az embereknek. Néhány héttel ezelőtt Font Sándor, a Fidesz képviselője például arról beszélt egy videóban, hogy elég négy-öt naponta mosni a ruhákat. Nyilván abból indult ki a honatya, amit a választókörzetében tapasztalt: hogy az emberek egyik legkedveltebb elfoglaltsága a mosás, amint végeztek a munkahelyükön, már indulnak is haza, mosni. Ezt a nyakló nélküli tisztító tevékenységet kívánta megfékezni Font képviselő, amikor felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy nem minden a mosás, más dolgok is vannak a világon.
 
Font képviselő persze nem úttörő, előtte már mások is próbálkoztak azzal, hogy a lakosság mértéktelen túlfogyasztását reális mederbe tereljék. Még nyoma sem volt az energia-veszélyhelyzetnek, amikor Domokos László, az Állami Számvevőszék havonta 5 millió forintnál is többet kereső elnöke úgy döntött, hogy hasznos életvezetési ismeretekkel gazdagítja a magyar emberek mindennapjait. Az ÁSZ vezetője 2020 áprilisában a szervezet honlapján azt tanácsolta a megélhetési gondokkal küzdő embereknek, hogy „költsenek kevesebbet, mint amennyi a bevételük, a különbözetet pedig tegyék félre”. Még hozzátette, hogy nem árt, ha minden családnak van egy pénzügyminisztere, aki rendszeresen átnézi a számlákat és „meghúzza a családi kiadásokat”. 
 
Ez is egy megoldás, de persze az az igazán előremutató, amit Orbán Viktor most javasolt, hogy keressünk többet, és akkor nem lehet gond a hétszeresére emelt gázár és duplájára nőtt áramár kifizetése. Most persze verhetjük a fejünket a falba, amiért ez idáig nem jutott az eszünkbe. Bezzeg az államtitkárok, akiknek nemrégiben emelték a fizetését, tudták, hogy mi a dörgés, csakúgy, mint azok a miniszterek, akik most már hozzávetőlegesen havi hatszázezer forinttal többet keresnek, mint néhány héttel ezelőtt. Nem is hallani arról, hogy valamelyik államtitkár, vagy miniszter a fizetésére panaszkodna! Ez tehát a jövő útja, az elegendő jövedelem, amiből nemcsak a főzéshez és a fűtéshez szükséges gázt, valamint a világításhoz használt áramot lehet kifizetni, de még a kerti medencék és házi szaunák üzemeltetésére is marad pénz.
 
Ha már a kormány nem tud mit kezdeni a korábban nem látott mértékű inflációval, nem képes megfékezni a forint romlását, akkor feltehetőleg ebbe az irányba kell elindulni. Meg kell tanítani az embereknek, hogyan tudnak a mostaninál jóval többet keresni. Ennek a részletei még kidolgozatlanok ugyan, de az irány már látszik: ha minél több embert Mészáros Lőrincnek hívnának, vagy teszem azt, Tiborcz Istvánnak, akkor nem kellene 2030-ig várnunk, hogy utolérjük Ausztriát.
 
Föld S. Péter