Itt a sírig tartó munka: rengeteg magyar nyugdíjas kénytelen újra dolgozni, ennyit keresnek 2022-ben

2022.06.23 06:37

A magas infláció sokakat ösztönöz arra, hogy kiegészítsék a jövedelmüket, így lépést tartva a folyamatosan emelkedő árakkal. Jelenleg itthon több területen is munkaerőhiány van, a piac bővítésének pedig egyik lehetséges módja a nyugdíjasok alkalmazása. Mivel jelenleg sok a nyitott pozíció, illetve a dráfulás érzékenyen érinti a nyugdíjasok, így nem meglepő, hogy egyre többen keresnek munkát az idősebb korosztály tagjai közül. A nyugdíjasok munkavállalási lehetőségeiről beszélgettünk Dolgos Attilával, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Közész) alelnökével.

 
Idén a kormány július elejére már újabb nyugdíjemelést ígért, ugyanis a rekordmagas, májusban már 10,7%-os infláció mellett az év eleji 5%-os emelés után újabb, 3,9%-os korrekcióra van szükség. Azt viszont a két emelés egyszerre sem fogja fedezni, hogyha idén kétjegyű lesz az éves drágulás, már pedig sokan 10% körüli infláció prognosztizálnak 2022-re. Ráadásul ennél is nagyobb áremelkedést tapasztalhattunk az alapvető élelmiszereknél, ami a nyugdíjasokat különösen érzékenyen érintheti.
 
Egyre több idős embertársunk vállalja a nyugdijazást követő munkát
 
 
Ezek után nem meglepő, hogy ha most több nyugdíjas dönt amellett, hogy újra dolgozni kezd, vagy tovább  folytatja a munkáját. A nyugdíjasok számára az is előnyössé teszi a munkavállalást, hogy teljes járulékmentességben részesülnek , így jövedelmük után csak az SZJA-t kell befizetniük. Nem utolsósorban pedig a munkaerő-piac egyik rejtett tartalékát jelenthetik a munkába visszaálló nyugdíjasok, hiszen velükmég bővülhet a piac. A Pénzcentrum annak járt utána, mekkora most a nyugdíjas munkakeresők aránya, és milyen bérekre számíthatnak azok, akik a nyugdíj mellett újra dolgozni szeretnének.
 
Jelenleg itthon nagyjából 2,6 millió fő részesül nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban Magyarországon. Megkeresésünkre Dolgos Attila, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Közész) alelnöke azt válaszolta, hogy közülük 150-200 ezren főre tehető azoknak a száma, akik megbízási szerződéses, munkaviszonyos, vagy szövetkezeti tagi foglalkoztatásban állnak. Ez nagyjából a nyugdíjban részesülők 7%-át jelenti.
 
A nyugdíjasok aktivitása a munkapiacon mindenképp érzékelhető trend, ennek viszont nem csak a pénzkeresés a motivációja:
 
A pandémiát követően abszolút látszik a növekvő munkavállalási kedv, ez természetesen a a pénzügyi helyzet javítása mellett a szociális kapcsolatok igényének is köszönhető"
 
– magyarázta Dolgos Attila, a Közész alelnöke a Pénzcentrumnak. A nyugdíjasok aktív munkakeresése Dolgos szerint akár novemberig is eltartó trend lehet a munkaerőpiacon.
 
A legkeresettebb nyugdíjas munkák
 
A szervezetnél azt tapasztalható, hogy szinte minden szektorban szeretnének tőlük munkát vállalni.
 
Jelenleg a rugalmas munkaidő beosztásban végezhető tevékenységek talán a legnépszerűbbek, ilyenek a kereskedelemben, vendéglátásban fellelhető álláslehetőségek, de sokan vállalnak munkát a feldolgozóiparban, könnyű fizikai munkát végezve.”
 
– válaszolta Dolgos Attila a nyugdíjasok körében legkeresettebb munkákkal kapcsolatban. A magasabban kvalifikált szakmai pozíciók és szakmunkák is érdeklik az idősebb korosztályt, itt azonban Dolgos tapasztalatai szerint kisebb a választék a nyugdíjasok számára.
 
Fizetés és munkaidő
 
A Közész információi szerint a legalacsonyabb órabérek bruttó 1200 forint körül mozognak, ez alatt nem is vállalnak munkát a nyugdíjasok. A frekventált régiókban 1300–1400 forintos órabért is kifizetnek, míg a kiemelt, szakmai munkálnál már bruttó 2000 forinttól indulnak az órabérek.
 
Ami a heti ledolgozott óraszámokat illeti, átlagosan 16-40 óra között vállalnak munkát a nyugdíjasok, a legtöbb munkát kereső pedig 25-32 óra vállalását jelöli meg igényként a szervezetnél. Ahogyan azt korábban is említettük, fontos a rugalmas munkavégzés, illetve a nyugdíj mellett már érthető módon nem mindenki szeretne teljes munkaidőben dolgozni. Ez alapján ha valaki heti 20 órában dolgozik, akkor bruttó 120 ezer forintos fizetéssel egészítheti ki a nyugdíját, ha 1500 forintos órabérral számolunk. A szakmai munkáknál ez az összeg 160 ezer forint is lehet, illetve magasabb óraszám mellett természetesen ennél akár több is.
 
 
A legaktívabb korosztály?
 
A legtöbb munkát vállaló nyugdíjas a nők 40 programból nyugdíjazott hölgyek köréből kerül ki a Közész tapasztalatai szerint, de elmondható, hogy leginkább az egészségügyi állapot függvénye, mennyi idős korig vállal valaki folyamatosan vagy időszakosan munkát. A szövetkezet tagjainak legnagyobb része 60-75 év közti korosztályba esik.
 
Inflációs nyomás
 
Dobos Attila arról is beszélt, hogy a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet indokolja az atipikus foglalkoztatási formák erőteljes bevonását, így például a nyugdíjas korúak alkalmazását, akik után a munkáltatónak nem kell 17,%5-os a szociális hozzájárulási adót kifizetnie.
 
A Közész alelnöke szerint rengeteg vállalkozás választja ezt a munkavállalók alkalmazását a feladatai ellátására. Az inflációs helyzet eddig kis mértékben motiválta a nyugdíjas munkavállalókat, azonban a munkaerőpiacon tapasztalható sok betöltetlen pozíció is felfelé mozdítja a béreket, ami jelenleg erős plusz motivációt jelent azoknak, akik fontolgatják, hogy újra munkába álljanak. A tavalyi évhez képest helyenként, mintegy 25-30 %-al növekedtek a megkereshető órabérek – tette hozzá Dolgos Attila.
 
Buzás Borbála
penzcentrum.hu