Itt a teljes lista: ezek az alapbetegségek jelentik a legnagyobb veszélyt a koronavírus idején

2020.05.07 09:30

Az már az operatív törzs sajtótájékoztatóin elhangzott, hogy a koronavírus-járvány hazai halálos áldozatai valamennyien krónikus alapbetegségben szenvedtek.

 

A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy a magas vérnyomással küzdők, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, valamint a vese- és tüdőbetegek azok, akiknél a fertőzés súlyos lefolyású, sőt, akár halálos is lehet. Bár a koronavírus elsősorban a légzőszerveket támadja, nem feltétlenül csak a krónikus tüdőbetegek vannak veszélyben. A COPD az egyik legjelentősebb légzőszervi betegség, az elhunytak közül hatan szenvedtek benne, míg magas vérnyomásban 136-an, szív- és érrendszeri betegségben 32-en. A Blikk összegyűjtötte, melyek jelentik a legnagyobb veszélyt a járvány idején.
 
Grafikánk a koronavirus.gov.hu összesítése alapján készült, az egyedi megbetegedések nem szerepelnek az adatok közt
 
Szív- és érrendszeri betegségek
 
A vezető halálozási okok közé tartoznak a szív- és érrendszeri megbetegedések, szívelégtelenséggel, billentyűproblémákkal rengetegen küzdenek. A legfrissebb nemzetközi kutatásokat rendszeresen publikáló Science Alert szerint ezeknél a betegeknél, sőt még az egészséges embereknél is felléphet szívizomgyulladás, ami egy masszív gyulladásos válaszreakció a szív sejtjeiben megjelenő vírusfertőzésre.
 
Cukor- és vesebetegség
 
A 65 év felettiek 80-90 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben dr. Bense Tamás szerint, a magas vérnyomás és a szívbetegség mellett gyakran fellép cukor- és vesebetegség is. – Időskorban előfordul, hogy valaki hónapokig magas vércukorértékekkel éli az életét, nem kezelik. Ha emellett még más betegsége is van, az nagyon veszélyes lehet. Minél több a betegség, illetve minél kevesebbet kezelnek, annál nagyobb lehet a baj! – hangsúlyozta az orvos.
 
Magas vérnyomás
 
Hazánkban népbetegség, így ijesztő lehet, hogy a magas vérnyomásos betegeknél a leggyakoribb a koronavírus-halálozás. – A 65 év felettieknél több az, aki magas vérnyomásban szenved, mint aki nem, ezért nem meglepő, hogy a statisztikát is vezeti. A tünetekre sokszor évekig nem figyel fel az ember, a visszatérő fejfájást a frontnak tudja be, a teljesítőképesség csökkenését pedig az öregedésnek. Rendszeresen kell ellenőrzésre járni! – emelte ki dr. Bense Tamás orvos.
 
Tüdőbetegség
 
A COPD és az asztma is idetartozik. Előbbi a hörgők gyulladásos betegsége, utóbbi a légúti nyálkahártyát tartja krónikus gyulladásban. – A tüdőbetegnél alapból beszűkült a légzőkapacitás, ha ehhez társul a koronavírus okozta légzőfelület beszűkülése, lélegeztetőgép és intenzív terápia ide vagy oda, nagyon komoly lehet a baj – magyarázta az orvos.
 
Daganatos betegségek
 
Mindennemű daganatos betegség csökkenti az érintett erőnlétét, igénybe veszi a szervezet minden tartalékát, a terápiák gyakran emberfeletti küzdelemmel járnak. Az immunrendszer legyengült, így bármilyen vírus halálos fenyegetést jelenthet a betegre.
 
Külföldön is sok volt a baj
 
Olaszországban a legutóbbi adatok szerint az elhunyt koronavírusos betegek csupán 1,1 százalékának nem volt alapbetegsége. 26,1 százaléknál egy betegség, 25,7 százaléknál két betegség és 47 százaléknál 3 betegség fordult elő. Magas vérnyomás 76,5 százalékban, szívbetegség, koszorúér-betegség 37,3 százalékban volt az alapbajok közt.
 
Sellei Noémi
blikk.hu