Itt a vég a Quaestor Értékpapír Zrt.-nek!

2015.04.18 21:58

A jegybank visszavonta a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és kezdeményezte a felszámolását. A társaság vagyona nem nyújt fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére. 150 milliárd forint értékű értékpapírral nem tud elszámolni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) ma visszavonta a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte annak felszámolását. A felszámolást törvényi előírás alapján a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felszámoló biztosa végzi majd el. A jegybank által feltárt hiányosságok, illetve a felügyeleti biztos adatai alapján a vállalkozás jelentős összeggel nem tud elszámolni ügyfelei felé - adta hírül a jegybank.

A jegybank azért döntött a brókercég befektetési és kiegészítő szolgáltatási, illetve árutőzsdei szolgáltatási engedélyének visszavonásáról, mert a Quaestor Értékpapír Zrt. nem tudja kiegyenlíteni tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére.

Azután, hogy az MNB célvizsgálata súlyos hiányosságokat tárt fel a Quaestor Értékpapír Zrt. működésében, a jegybank 2015. március 10-én azonnali hatállyal felfüggesztette a befektetési vállalkozás engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki, illetve büntető feljelentést tett a nyomozó hatóságnál.

A biztos jelenlegi adatai alapján a Quaestor Értékpapír jelentős volumenű, mintegy 150 milliárd forint értékű értékpapírral nem tud elszámolni. A kötvényvásárlási céllal nála befektető ügyfelek részére hamis visszaigazolást állított ki, mert a valóságban a kötvények jelentős részének szabályos megkeletkeztetésére nem került sor, így azt se lejegyezni, se adás-vétel útján megszerezni nem lehetett - írta az MNB.

A Quaestornál értékpapírszámlát, illetve ügyfélszámlát (pénzszámlát) vezetett, kártalanításra jogosult befektetőket az kárrendezést szabályozó - Országgyűlés által elfogadott - törvény értelmében a Befektető-védelmi Alap (Beva), illetve a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja fogja kártalanítani összesen maximum 30 millió forint értékig.

Az ügyfelek tájékoztatása érdekében a jegybank a kárrendezésről és a témához kapcsolódó egyéb információkról folyamatosan frissülő információkat tesz közzé honlapján.

napi.hu