Itt adják az igazi luxusnyugdíjat: van, aki a nettó fizetését megkapja

2015.06.24 22:07

Mi a közös Chilében, Finnországban, Ausztráliában, Dániában és Hollandiában? Az, hogy mindegyik ország a nyugdíjrendszerek összehasonlítási rangsorában az élen végzett. Egy nemrégiben publikált felmérés 25 nyugdíjrendszert hasonlított össze nemzetközi szinten - írja a Financial Times.

A Melbourne Mercer és az Australian Centre for Financial Studies felmérése szerint Dánia büszkélkedhet a legjobb nyugdíjrendszerrel a vizsgált 25 ország közül. Eszerint a dánok nyugdíjrendszere jó tőkeellátottsággal és járulékfizetési rendszerrel rendelkezik, ráadásul a magánnyugdíjrendszer szabályozása is kellőképpen fejlett.

Kicsivel maradtak le az első helyezettől az ausztrálok és a hollandok, mindkét ország nyugdíjrendszere egészséges struktúrájú, de a felmérés szerint még van hova fejlődniük.

Az ausztráloknál a járulék az, ami adott a rendszerben, tehát a nyugdíj nincs előre meghatározva, annak összege a befizetésekből és a befektetéseken elért hozamoktól függ. Jelenleg például a munkáltatóknak a munkavállalók fizetésének 9,5 százalékát kell befizetniük a nyugdíjalapba és érdekes az is, hogy az öregségi nyugdíj meghatározásakor nemcsak a jövedelmet, hanem az ingatlanvagyont is figyelembe veszik.

A hollandoknál sem olyan rossz a helyzet, tekintve, hogy a fennálló rendszer közel 100 százalékos helyettesítési arányt is el tud érni: a nyugdíjrendszer állami pillére mintegy 30 százalékot, míg a vállalati nyugdíjprogramok a nyugdíjba vonulás előtti nettó bér kb. 70 százalékát ígérik.

A felmérés szerint ahhoz, hogy egy ország nyugdíjrendszere fenntartható legyen, a munkaképes korú lakosság minimum 70 százalékának magán-nyugdíjpénztári tagsággal kellene rendelkeznie. Chilében, Dániában, Hollandiában és Svédországban ez az arány több mint 75%, de az ausztráloknál is csak alig kevesebb mint 70%.

penzcentrum.hu