Itt az allergiaszezon - korábban jött, mint várták

2018.07.22 07:22

A szokásosnál két héttel korábban jelent meg a parlagfű virágpora a levegőben - mondta Nékám Kristóf, a Magyar Allergia Szövetség elnöke az InfoRádióban. Általában augusztus elejétől október végéig tart a parlagfű szezonja, tehát az allergiások készüljenek fel a hosszú távú "szenvedésre" - mondta Magyar Donát aerobiológus.

Képtalálat a következőre: „allergiás idős ember”

 

Legalább két héttel a parlagfű szokásos megjelenése előtt vagyunk. Ez még csak egyfajta előjáték - mondta az InfoRádióban Nékám Kristóf, a Magyar Allergia Szövetség elnöke. A parlagfű a következő napokban-hetekben egyre inkább problémát fog okozni. Mindig felmerül a kérdés, hogy mivel lehetne védekezni ellene.
 
Országos felmérést kellene készíteni a parlagfűhelyzetről, és mindig oda kellene koncentrálni az irtáshoz használható erőket, ahol éppen a legnagyobb a probléma. Ráadásul a pollen allergiakeltő hatását a környezetszennyezés megsokszorozza. A szennyezett pollenek 20-30-50 kilométerre tudnak elrepülni, tehát a forrásnál kell őket irtani - hangsúlyozta az allergológus.
 
Legutóbb tíz éve fordult elő, hogy ilyen korán jelent meg a parlagfű virágpora. Most a csapadékos időszakban a növények növekedésnek indultak - mondta Magyar Donát aerobiológus.
 
A szakértő szerint csapadékos időben az allergiások tünetei átmenetileg megszűnhetnek, de a parlagfű ezalatt is termeli a pollent, csak nem kerül a levegőbe. Viszont amint elmúlik a csapadék, robbanásszerűen jelenik meg pollen a levegőben, és akkor már tünetek is előfordulhatnak.
 
Általában augusztus elejétől október végéig tart a parlagfű szezonja, tehát az allergiások készüljenek fel a hosszú távú "szenvedésre". Ha szemviszketést, szájpadlásviszketést, köhögést, tüsszögést észlelünk, forduljunk orvoshoz, mert nagy eséllyel parlagfűallergiások vagyunk - mondta a rádiónak Magyar Donát.
 
inforadio.hu/ napi.hu