Itt az új ellenzék? – Egyre népszerűbb az olimpiaellenes mozgalom

2017.01.13 16:46

Momentum Mozgalom: ők állnak a budapesti ötkarikás játékokat ellenző NOlimpia-népszavazás mögött. Kiderült, hogy kik ők, mit szeretnének, és miért mondanának nemet a 2024-es budapesti olimpiára.

Itt az új ellenzék? – Egyre népszerűbb az olimpiaellenes mozgalom

Ahogy mi is hírt adtunk róla a keddi nap folyamán, mégis lehet rá esély, hogy népszavazást tartsanak a 2024-es budapesti olimpiarendezésről, ugyanis a NOlimpia nevű kezdeményezés népszavazási kérdését hitelesítette a Fővárosi Választási Bizottság. A kezdeményezés mögött álló csapatot a Mandiner után a Magyar Narancs szólaltatta meg.

A Momentumot 2015 elején a jogot végzett ifj. Fekete-Győr András kezdte szervezni 8 társával a változtatás és a politikai párttá formálódás szándékával. (Nem titkolt céljuk, hogy már 2018-ban indulnának a választásokon, az uralkodó rezsimet pedig hosszú távon szeretnék leváltani.) Ma több száz itt élő és külhoni magyar taggal, szakpolitikai és szervezeti munkacsoporttal működnek. Eddig tudatosan kerülték a sajtónyilvánosságot, sokkal inkább a közösségépítésre koncentráltak: tagságuk ma zömmel egyetemistákból, tanárokból, természettudósokból, jogászokból és vállalkozókból áll.

A csapatot nem az ideológia tartja össze, hanem a rendszerellenesség és a közös felelősségérzet, illetve az, hogy úgy érezték: a rendszerben politikai árvákká váltak. A Momentum Mozgalom azért a NOlimpia kezdeményezést választotta belépőnek, mert úgy vélték, hogy ez egy rendkívül szimbolikus ügy. „Amíg itt nincsen társadalmi és gazdasági fellendülés, addig senki ne akarjon olimpiát tartani, mert teljesen nonszensz” – nyilatkozta a Magyar Narancsnak Fekete-Győr András.

Ha összejön a 138 ezer aláírás, ez lesz az első fővárosi népszavazás. A mozgalom tagjai egyelőre optimisták, most ezerrel kampányolnak. Kedd óta több százan jelentkeztek hozzájuk aktivistának. A Momentum olyannyira komolyan gondolja a transzparenciát, hogy nyilvános táblázatukban bárki nyomon követheti, hogy áll a kampányuk, kitől, mennyi pénzt kapnak.

hvg.hu