Itt az újabb kamatvágás!

2015.04.21 17:46

A várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal mérsékelte az irányadó kamatot mai ülésén a monetáris tanács. Holnaptól az alapkamat 1,8%.

Egy hónappal ezelőtt még nagy volt a bizonytalansággal, hogy mekkora lépéssel vág neki a jegybank az újabb lazító ciklusának, mostanra azonban a piacnak kétsége sem volt afelől, hogy marad a 15 bázispontos lépésköz. Egyrészt azért, mert a monetáris tanács kommunikációján érezhető volt, hogy kiszámíthatóan kíván viselkedni, másrészt pedig azért, mert ezzel a tempóval szépen indokolható történetté kerekedik a kamatcsökkentés. Nevezetesen, ha nem jön közbe semmi, akkor a kamat éppen akkorra süllyed 1,5%-ra, amikor a Fed elvileg elkezdi a kamatemelését. Általános vélemény szerint ez az aktus a feltörekvő piacok finanszírozási környezetére kedvezőtlen hatással lesz, és így a további lazítás már nehézségekbe ütközhet. Így tehát az inflációs megfontolások miatt addig kell vágni, amíg erre pénzügyi stabilitási szempontból is biztosan lehetőség nyílik.

Ezt az értelmezést az elmúlt egy hónap történései semmiben nem cáfolták. Sőt, mivel a forint a márciusi kamatvágás óta még erősödött is, (302 feletti szintről 298 alá süllyedt az euróval szembeni jegyzési szint), ezért a jegybank elszántsága még nagyobb lehetett, hiszen a monetáris kondíciók összességében nem lettek lazábbak. A globális hozamsivatag teljesen támogató hátteret ad a hazai kamatvágásnak, hiszen a fejlett európai országokban már a hosszabb lejáratú állampapírok esetében is gyakori jelenséggé vált a negatív hozam.

Az inflációs mutató ugyan kissé a várakozások feletti lett márciusban, de egyrészt szerkezetében egyáltalán nem sugall gyors felpattanást, másrészt a -0,6%-os fogyasztói árindextől aligha vert le bárkit a víz a monetáris tanácsban.

A tanács a döntésről szóló közleményt szokás szerint 15 órakor jelenteti meg. A várakozásaink szerint a jegybank továbbra is kerülni fogja a forint árfolyamára vonatkozó közvetlen utalást. Igazából az is meglepő lenne, ha a jövőbeli kamatkilátásokra utaló mondaton változtatna a jegybank. Emlékeztetőül, márciusban ez így hangzott:

"Az óvatos kamatcsökkentés addig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja."

privatbankar.hu