Itt vannak a számok: ennyien kapnak minimálbért ma Magyarországon

2019.01.07 19:43

A magyar dolgozók közel fele a törvényi minimumot kapja bér gyanánt – derül ki egy pénzügyminisztériumi háttéranyagból, amit a portfolio.hu szerzett meg.

 Az adóterhek miatt sok munkáltató trükközik / illusztráció: Koncz Márton
Az adóterhek miatt sok munkáltató trükközik
Fotó: Koncz Márton

 

A tárca adatai szerint a minimálbér és a garantált bérminimum tavalyi emelése az alkalmazottak 42,4 százalékát érintette. A versenyszférában 2018-ban így 879 ezer munkavállalónak kellett emelni a fizetését a jogszabály alapján 138 ezer (nettó 92 ezer), illetve 180,5 ezer (nettó 120 ezer) forintra, amelynek valamivel több mint a fele minimálbéres volt. Mivel az állami szektorban 230-250 ezer embert érinthetett a minimálbér-emelés, így összesen 1,1 millió dolgozó kénytelen beérni a lehető legalacsonyabb bérrel, amelybe bele sem számolták a közfoglalkoztatottakat és a magukat foglalkoztató egyéni vállalkozókat.
 
A legtöbb minimálbéres a keleti országrészben található, Békés megyében például több mint 60 százalék a minimálbéren vagy bérminimumon foglalkoztatottak aránya. A legjobb a helyzet a fővárosban, ahol csak 32 százalék ez az arány, Fejér megyében pedig 35 százalék.
 
Minimálbéreseket főleg a kisebb, néhány fős cégek foglalkoztatnak, s minél nagyobb egy vállalat, annál kisebb az arányuk: az ezer fős cégeknél már alig éri el a 25 százalékot.
 
 
Nemcsak a területi, hanem ágazati alapon is erős eltérések vannak a legkisebb bérek alkalmazása között. A legrosszabb helyzetben az idegenforgalomban és a vendéglátásban dolgozók vannak, ahol csaknem kétharmados arányt tesznek ki a minimálbéren vagy garantált bérminimumon foglalkoztatottak száma.
 
Az adószakértő szerint sok minimálbérest csak papíron foglalkoztatnak minimálbéren a munkáltatók.
 
– A járulékcsökkentés ellenére még mindig nagyon magas a magyar bérek közterhe, ezért trükközhet még mindig a munkáltatók egy része – mondta Vadász Iván adótanácsadó, aki szerint többet meg lehetne tudni a visszaélések nagyságrendjéről, ha nyilvánosságra hoznák, hogy a minimálbéresek közül hány dolgozó van részmunkaidőre, hat vagy nyolc órára bejelentve az alacsonyabb közterhek miatt.
 
Folyamatos emelések
 
Idén és jövőre egyaránt nyolc százalékkal emelkedik a minimálbér, így januártól 149 ezer forintra nőtt, a garantált bérminimum pedig 195 ezerre. A szakszervezeti oldal az év utolsó napján fogadta el a munkaadók javaslatát. – Attól tartottunk, hogy a kormány egyezség hiányában nem emelné 2019-ben a minimálbért – magyarázta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.
 
portfolio.hu