Itt vannak az operatív törzs csütörtöki bejelentései – Orbán jelenti be a nyitás további lépéseit (+videó

2021.04.22 12:13

A kormány legfrissebb döntéseiről számol be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. 

 
A kormány korábban már döntött arról, hogy az újranyitás lépcsőzetesen fog megtörténni. Ennek értelmében, amikor elérjük a három és fél millió beoltottat, akkor kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, és öt órától tíz óráig lehetnek nyitva, a kijárási tilalom pedig kitolódik 11 órára. Ez valószínűleg már holnap, de legkésőbb szombaton be fog következni.
 
Az ezzel kapcsolatos intézkedéseket alá fogja írni holnap a belügyminiszter
– mondta  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.
 
A jövő héten nagy mennyiségű vakcinával fognak oltani, így ennek következtében akár egy két héten belül már a négymillió beoltottat is elérhetjük.
 
Gulyás Gergely arra buzdít mindenkit, hogy minél többen regisztráljanak az oltásra. A beérkezett nagy mennyiségű vakcinának köszönhetően
 
azok is, akik most regisztrálnak, egy-két héten beül megkaphatják az első oltásukat.
Mivel az országban önkéntes az oltakozás, így elengedhetetlen a regisztráció. Újításként tesztfázisba helyeztek egy időpontfogási rendszert. Az érintettek már megkapták az sms-t, amely tartalmazza a linket, melyen keresztül időpontot foglalhatnak.
 
Elmondta, jó döntés volt, hogy hétfőn újraindították az iskolákat. Zökkenőmentesen zajlott. Úgy a szakszervezetek, mint a pedagógusok, és a szülők is pozitívan értékelték.
 
A jövő évi költségvetés módosítására volt szükség, az erre vonatkozó intézkedések már folyamatban vannak. A jövő hét folyamán az új tervezet az Országgyűlés elé fogják terjeszteni – emelte ki.
 
Hatezer milliárdos költségvetést hoztak létre a 2022-es tervezetben, amelyet a gazdaság újraindítására fognak fordítani.
 
A bértámogatás május hónapra is jár a vendéglátóhelyek számára, még akkor is ha kinyithatnak.
– közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
 
A kormány ezen kívül benyújtotta a veszélyhetet meghosszítására vonatkozó indítványt. Ez a kezdeményezés véghatáridőt is tartalmaz, az őszi ülésszak kezdetét, hiszen nyáron nem üléseik a parlament. Viszont amint nem lesz indokolt a vészhelyzet, a rendkívüli felhatalmazást a kormány vissza fogja adni. A felhatalmazásra azért van szükség, hogy az oltási kampány, a járványügyi védekezés továbbra is zökkenőmentesen folyatódjon – emlékeztetett.
 
Ennek értelmében Gulyás Gergely az ellenzéket is arra szólította fel, hogy hagyjon fel az oltásellenes kampánnyal, legalább a járvány elleni védekezésben teremtse meg a nemzeti összefogást, és ne játsszon többé az emberek életével.
 
A kormány döntött a beoltottakra vonatkozó szabályokról is, ezekről a héten Orbán Viktor miniszterelnök fog bejelentést tenni
– mondta.
 
Amíg Magyarországon nem alakul ki a tömeges immunitás, a tömeges védettség, addig a határok zárva tartanak, hogy így is védjük az állampolgárokat. De amint lehetőség lesz, fel fogjük oldani azt – reagálta újságírói kérdésre Gulyás Gergely. Kiemelte, a határok munkavégzés céljából most is szabadon átjárhatók.
 
Vakcinafelesleg egyelőre nem áll fenn. Mivel egy járvány közepette fejlesztették ki a gyártók az oltóanyagokat, egyelőre csak azt tudják garantálni, hogy hat hónapig hatékonyak.
 
Még nincs tapasztalat arról, hogy a hat hónap lejárta után újra kell-e oltani. Így most
 
a magyar és az uniós szakértők is azt vizsgálják, szükség lesz-e az újraoltásra. Amikor erre a kérdésre választ kapunk, majd csak azután beszélhetünk arról, kialakul-e vakicnafelesleg, és akkor mi a teendő
– hangsúlyozta Gulyás Gergely.
 
Az ellenzék saját szabad döntése, hogy a választásokon miként indul. Ők azt a döntést hozták, hogy olyannal kötnek szövetséget, akik már 2010 előtt csődbe vitték az országot. Hogy jövőre ki marad hatalmon, azt a választók fogják eldönteni. Vagyis a választókra van bízva, hogy visszahozzák a 2002-es válságot, vagy felhatalmazást adnak a polgári kormánynak, amely kivezette a csődből az országot – mondta a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki összefogással kapcsolatban feltett kérdésre.
 
A szuperliga kísérletre reagálva úgy fogalmazott, örül, hogy meghiúsulni látszik a kezdeményezés, mivel úgy látja ennek az volt a célja, hogy a benne résztvevő csapatok elszakadjanak a nemzeti ligájuktól, és nagyobb bevételre tegyenek szert. Hozzátette, hogy az európai politikai erők is egységesen léptek fel a kezdeményezés ellen.
 
Ausztriában azért vezették be az ingyenes teszteket, mert nem volt elég oltás. Magyarországon ez a probléma nem áll fenn, hamarosan négymillió ember be lesz oltva. Nem az ingyenes tesztek oldják meg a járványhelyzetet, hanem az átoltottság. Ezért
 
Magyarország arra törekszik, hogy minél hamarabb minél több embert oltsanak be
– húzta alá.
 
Több uniós ország azért áll rosszul az oltásban, mivel ideológiai kérdést csináltak a járványkezelésből, és nem hajlandóak keleti vakcinával oltani, holott az is pont ugyan olyan hatékony, mint a nyugatiak. Ezt a hibát Magyarország nem követte el, látszik is az eredménye, hiszen az európai oltási listán a második helyen áll – mondta Gulyás Gergely.
 

 
forrás: hirado.hu / 24.hu