Ivókutat avattak Lillafüreden (+videó)

2019.03.21 18:27

A víz világnapja alkalmából ivókutat avattak csütörtök délelőtt Lillafüreden, a Pávai Vajna Ferenc emlékoszlop közelében. A magyar hévízkutatás úttörőjének köszönhetően ma az országban 18 gyógyvízkút van – a geológus Lillafüreden is végzett kutatófúrást 1926-tól.

Fotó: Mocsári László
 
Az ünnepségen Pávai Vajna Ferencről is megemlékeztek. A geológus 1926 és 1930 között a felavatott ivókúttól nem messze végzett kutatófúrást, amit a gazdasági világválság miatt abba kellett hagyni.
 
 
Üszögh Lajostól, a Bükki Víz Közalapítvány kuratóriumi elnökétől megtudtuk, Pávai Vajna Ferenc erdélyi származású geológus volt, aki olajkutatással kezdte karrierjét, majd jött a termálvíz, a gyógyvíz. – Ehhez kapcsolódóan Magyarországon ma 18 olyan kút van, amely termálkútként és gyógyvízként szolgál – fogalmazott.
 
 
A városban ez az ivókút már a harmadik, amit felavattak. Tavalyelőtt Miskolctapolcán, tavaly pedig a Diósgyőri vár mellett is telepítettek egyet.
 
 
Hubay György országgyűlési képviselő kitért arra, hogy mind a három terület, ahol ivókutat avattak, vonzza a turistákat, tehát turisztikai szempontból is van jelentőségük. Ahogy azt sokan tudják, a környező hegyekben olyan minőségű karsztvíz van, ami gazdag ásványkincsekben, és ezek a karsztvizek látják el a várost is ivóvízzel.
 
 
A tervek szerint a lillafüredi nem az utolsó ivókút volt, amit avattak. A város főterén is szeretnének egy ivókutat telepíteni a jövőben.
 


minap.hu