Jakab Ferenc: A halálesetek a következő hetekben nagyon megemelkednek majd

2020.09.15 19:15

Ha a szimpla adatokat nézzük, már lehet látni, hogy a halálesetek a következő hetekben nagyon meg fognak emelkedni

–  többek között erről beszélt Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának vezetője egy online beszélgetésen, melyről a 444.hu számolt be. Jakab elmondta azt is, hogy senkit ne tévesszen meg az, hogy most elsősorban a fiatalok fertőződnek, és senki ne higgye, hogy az idősebb korosztály biztonságban van, mert ez nem igaz.
Lélegeztetőgépen
Fotó: Getty Images
 
A napi adatok alapján egyre többen vannak lélegeztetőgépen, és Jakab elmondása szerint a „80 százalékuk sajnos sosem jön le a lélegeztetőgépről”. A legfrissebb adatok szerint jelenleg 306 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.
 
A 444 emlékeztetett, hogy a pécsi virológusok már múlt héten is a floridai példára hívták fel a figyelmet, ahol eleinte főleg a fiatalok körében terjedt a vírus, de 4-5 hét alatt továbbadták az idősebb korosztálynak, és újabb 2-4 héttel később a halálozási számok is emelkedtek.
 
 
 
 

Jakab Ferenc
virológus
 
Jakab az adatok alapján azt is elmondta, hogy Magyarországon Európához képest brutálisan tombol a járvány a lakosságra vetített számok alapján.
 
El kell keserítsek mindenkit, Magyarország Franciaország után a második helyre zárkózott fel a lakosságra vetített járványterjedési számokban. Megelőzve ezzel Spanyolországot, és messze megelőzve Olaszországot
 
– ismertette a helyzetet a virológus, aki a vakcinával kapcsolatban abban bízik, hogy az év végére meglesznek a nemrég egy időre leállított oxfordi projekt első eredményei, és talán a jövő év első felében megkezdődhet a tömeggyártás és az oltás is.
 
Dr. Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának egyetemi tanára, aki egyben az Emberi Erőforrások miniszterének tanácsadója a Spirit FM Spirit Show műsorában arról beszélt, hogy
 
akkor fog megszűnni ez a járvány, ha a környező országokból is eltűnik, tehát ha a keresztfertőzések megszűnnek.
 
Az adatok egyébként azt mutatják, hogy a behurcolt esetek száma elenyésző, és már rég belföldön terjedt a vírus, amikor lezárták a határokat.
 
Kollár az ATV beszámolója szerint azt is megjegyezte, hogy a napi több száz esetszám a közeljövőben nem fog csökkenni.
 
>>>>>A teljes Kollár interjút itt hallgathatja meg.
 
 
forrás: 24.hu / atv.hu / Spirit FM Spirit Show