Jakab Péter: A Fidesz ellenzék nélküli választást akar Borsodban

2020.08.25 17:58

A Jobbik elnöke szerint az októberi időközi parlamenti választás tisztasága a tét.

Jakab Péter
a Jobbik elnöke

 

Orbán Viktor olyan választást akar, amelyen csak a Fidesz és az általa támogatott kamujelöltek indulhatnak el, de az ellenzék nem – jelentette ki keddi tiszaújvárosi sajtótájékoztatóján Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Mint mondta, hétfőn a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) fideszes többsége nem engedte, hogy a jobbikos Bíró László összellenzéki jelöltként elinduljon október 11-én Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kiírt időközi parlamenti választáson.
 
A párt kedden a Kúrián támadta meg az NVB szerintük súlyosan jogsértő döntését, amely arra hivatkozva nem engedi közös ellenzéki jelöltként indítani Bíró Lászlót, hogy a Jobbiknak hivatalosan nem Jakab Péter az elnöke és nem Gyöngyösi Márton az elnökhelyettese, ezért senkit sem indíthatnak a választáson. 
 
A Fidesz gyáva, a Fidesz fél a valódi és szabad választástól, ezért még arra is képesek, hogy korlátozzák az emberek szabad választáshoz való jogát"
 
– jelentette ki Jakab Péter.
 
Bíró László, jobbikos politikus, az ellenzéki összefogás közös jelöltje
 
Fotó: Bíró László/ Facebook / Beli Balázs
 
Hozzátette: a Fővárosi Törvényszék már július 7-én kiállította a végzést arról, hogy Jakab Péter a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton pedig az elnökhelyettese, ez a végzés július 25-én jogerőssé vált. A Jobbik a Kúria mellett a választókhoz is fordul, hogy aláírásukkal álljanak ki Bíró László indulása mellett. Az ellenzéki pártokat pedig arra kérik, hogy tartsanak ki az egység mellett, mert csak teljes ellenzéki összefogással lehet ebben a választókörzetben legyőzni a Fideszt.
 
Borsod-Abaúj-Zemplén megye tiszaújvárosi választókerületében azért írták ki az időközi országgyűlési képviselő-választást, mert a térség korábbi Fidesz-KDNP képviselője, Koncz Ferenc motorbalesetben meghalt.
 
mti.hu