Jakab Péter üzent Márki-Zay Péternek: A hülyeség nem válogat pártszimpátia alapján

2022.01.04 16:41

A Jobbik pártelnöke egyértelművé tette, nem támogatja az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet abban, hogy saját frakciója legyen.

Jakab Péter
Fotó:  Koszticsák Szilárd / mti..hu
 
A halál nem válogat pártszimpátia alapján, és úgy tűnik, hogy a hülyeség sem 
 
– mondta Jakab Péter, a Jobbik pártelnöke az Alfahírnek adott interjúban Márki-Zay Péter korábbi nyilatkozatával kapcsolatban. 
 
Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje ugyanis újévi beszédében arról beszélt, hogy a covidban „megtizedelt” időskorú lakosság nagy arányban szavazott a Fideszre, míg az előválasztáson részt vevő fiatalok kormánykritikusak.
 
Jakab Péter azt mondta, hogy miután nem az elmúlt 30 év politikáját akarja folytatni, ezért nem próbálja mentegetni Márki-Zay Péter kijelentését, hanem felvállalja, hogy vállalhatatlannak tartja ezeket a mondatokat. 
 
Egészen abszurd maga a felvetés is, hogy a COVID áldozatai között milyen arányban vannak fideszes vagy ellenzéki szavazók. Politikusként két dolog érdekelhet: hogy a gyászolók minél hamarabb megnyugvást találjanak, és hogy a kormány elhibázott járványkezelése ne szedjen több áldozatot
 
 – fogalmazott.
 
Jakab Péter azt mondta, hogy az ellenzéken belül dolgozik egy kommunikációs stáb, amely meghatározza a miniszterelnök-jelölt kommunikációját, és ennek összhangban kell lennie a közös programmal. „Nagyon fontos, hogy ha egységes ellenzékről beszélünk, akkor a karmester is velünk egységesen kommunikáljon” – tette hozzá.
 
Arra felvetésre, hogy jóvá kell-e hagyni ezeket a mondatokat azt mondta, ilyen kijelentések esetében neki nem lenne szüksége külső kontrollra. 
 
Magamtól nem mondok olyat, ami összeegyeztethetetlen a keresztény értékekkel, vagy akár csak az emberséggel
 
– fogalmazott.
 
Az ellenzék kampánylehetőségeivel kapcsolatban azt mondta, nem plakátokon fogják megverni a Fideszt, hanem lábbal.  
 
A Jobbik pártelnöke szerint pártja kétszer annyi anyagi erőforrást invesztált és mozgósított az előválasztás során, mint a többi párt, ezért a billegő körzetekben támogatást vár Márki-Zay Pétertől, akit szerinte „üzleti körök” támogatnak. „A közös kampányba is összegszerűen mi tesszük be a legtöbb pénzt, 60 millió forintot” – fogalmazott.
 
A hetedik frakcióval kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte az előválasztás után már nem szabad változtatni a kialkudott feltételeken, márpedig azokat korábban Márki-Zay Péter is elfogadta és kijelentette, hogy nem új frakciót akar, hanem beül a Párbeszéd képviselőcsoportjába. 
 
rtl.hu