Járulékemelés és kisebb indulónyugdíjak - ezt látja Dávid Ferenc

2015.07.24 06:35

Ha a 40 évet ledolgozott férfiakat most nyugdíjba engednék, akkor az most százötvenezer férfit azonnal, és évente 40-50 ezer férfit érintene, illetve 4-600 milliárd forintra duzzadhatnak a nyugdíjkassza terhei. Erről Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára beszélt a Klubrádió Esti gyors című műsorában.

A Nyugdíjbiztosítási Alap úgy kapna hirtelen egy hozzávetőlegesen 250-300 milliárdos többletterhet, hogy annak bevételi oldala nem lenne biztosított.

Ezt a pénzt elő kell teremteni, márpedig akkor szerinte akkor járulékemelés lesz. Ha járulékemelés lesz, a vállalkozások versenyképessége csökken és az induló nyugdíjakat is csökkenteni kell.

Dávid Ferenc úgy látja, belátható időn belül meg kell szüntetni a Nők 40 programot, a „Harc a férfi 40-ért” akciót pedig már el sem szabad kezdeni. Az egymásra hasonlító két konstrukció egyaránt hibás és igazságtalan. Minden politikai erőnek az lenne a közös feladata, hogy rendszerszemléletben dolgozzon ki egy olyan átlátható, korhatár előtti nyugdíjazási szisztémát, amely erősen csökkentett nyugdíjösszeget biztosít a korhatár előtt nyugállományba vonulóknak (degresszív nyugdíj-megállapítási rendszer), és választási lehetőséget kínál a nehéz és speciális élethelyzetekben a véglegesen visszavonulni szándékozó korhatár alatti személyeknek.

Így meggátolható lenne az 58-60 éves életerős és munkahellyel rendelkező emberek azonnali, indokolatlan nyugállományba vonulása, miközben segítenénk a perspektíva és munka nélkül maradt, álláskeresési támogatással már nem és nyugdíjjal még nem rendelkező, a létfenntartási küzdelemtől elfáradt 60-62 éves asszonyokon, férfiakon.

klubradio.hu