Javítaná a szalámi minőségét a Pick és a szegedi egyetem

2017.09.13 15:27

A hentesáru- és szárazárugyártás új eljárásmódjainak kidolgozása érdekében közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Bonafarm csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). A projekt 2021 közepéig tart majd és 1,71 milliárd forintos uniós támogatásból jön létre.

 

Közös, 2,573 milliárd forint összköltségű projektet indít a Pick Szeged Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem. Az 1,71 milliárd forintos állami támogatásból létrejött projekt 2021 közepéig tart majd. 
 
A projektben a cég és a felsőoktatási intézmény szakemberei dolgoznak együtt a hús alapanyag víztartalmának csökkentése, a füstölési eljárás fejlesztése, a természetes penészkultúra standardizálása, a klímatechnológia optimalizálása, az automatizálás, a csomagolás- és a termékfejlesztés érdekében. A projekt fő helyszíne a Pick Szeged Zrt. Szabadkai úti szalámigyára, és a kutatás-fejlesztésben az SZTE több kara is részt vesz - tájékoztatta a Pick Szeged Zrt. az MTI-t.
 
Az egyes feladatok lefedik a szalámigyártás teljes folyamatát, és az eredmények várhatóan könnyen adaptálhatók a húsiparban, például a szalámigyártás új modelljeként. A füstölési eljárás optimalizálásával lerövidül annak időtartama és csökken a felhasznált fa mennyisége. A penészkultúra vizsgálatának célja olyan stabil eljárás kidolgozása, amellyel mindig azonos minőségű áru állítható elő. 
 
A klímatechnológia fejlesztésekor modellezik a vízelvétel energetikai és technológiai folyamatát. Az automatizálási alprojekt fókuszában a csomagolási és a hámozási műveletek vannak, ezekhez egy automatizált robot vagy hibrid rendszert fejlesztenek. A termékfejlesztéstől a húskészítmények eltarthatóságának növelése mellett a mesterséges adalékanyagok csökkentését vagy kiváltását várják, a jelenlegi ízvilág megtartása mellett.
 
A Pick Szeged Zrt. Magyarország a hungarikumnak számító Pick Téliszalámi, illetve sok más hústermék gyártója csaknem 150 éve. A 2200 alkalmazottat foglalkoztató vállalat a Pick márkán kívül a Herz, a Família, a Délhús és a Ringa termékek gyártója. A Pick Szeged Zrt. 2006 óta a Bonafarm csoport tagja, 2016-ban 78 429 tonna terméket értékesített, árbevétele mintegy 70 milliárd forint volt, melyből 20 milliárd forintot tett ki az export - derül ki a közleményből.
 
agrarszektor.hu