Jégről mentési gyakorlatot tartottak a Rakacai víztározónál

2019.01.12 14:03

Különböző mentési technikákat alkalmaztak a tűzoltók.

Fotó: katasztrófavédelem
 
Közös jégről mentési gyakorlatot tartott csütörtökön a Szendrői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Bódvaszilasi Katasztrófavédelmi Őrs a Rakacai víztározónál.
 
Felelőtlen viselkedés
 
A gyakorlaton különböző mentési technikákat alkalmaztak a tűzoltók.
 
A jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van, az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt. A hirtelen hőmérséklet-változások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatja a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat. A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog.
 
A szabad vizek jegére nemcsak a sportolásra, kikapcsolódásra vágyók mennek, hanem azok is, akik horgászat, illetve szellőztetés céljából léket vágnak. Lék vágása esetén a jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni. Az 1 négyzetmétert meghaladó területű léket nem elég megjelölni, azt 1 méter magasságban, legalább 10 centiméter széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni.
 
boon.hu