Jelentős előrelépést hozhat az állatvédelemben a Parlament elé került törvényjavaslat

2021.11.13 11:46

A Parlament elé került állatvédelmi törvényjavaslat jelentősen szigorítaná az állatkínzás, az állatviadal és a természetkárosítás büntetését. Szigorúan szankcionálná a visszaesőket és a mérgezéses eseteket, amelynek már az előkészülete is büntetendővé válna.

Áttörés jöhet az állatvédelemben
 
Fotó: elements.envato.com
 
Ha a Parlament elfogadja a törvényjavaslatot, először nyílik lehetőség a szaporítók elleni határozott büntetőjogi fellépésre, emelett szigorúbb szankciókkal, új minősített esetekkel bővülne a büntetőbíróság eszköztára az állatokkal szemben elkövetett cselekmények kapcsán.
 
Szigorúan szankcionálnák a különös visszaesőket és állatmérgezéses eseteket, sőt, utóbbinak már az előkészülete is büntetendő lenne. Szemben a jelenleg hatályos három éves maximummal, bizonyos feltételek mellett akár öt év szabadságvesztést is ki lehetne szabni, valamint nem csupán az állatviadal szervezőit, hanem résztvevőit is büntetnék. 
 
Az előterjesztést széleskörű egyeztetés előzte meg, melyben részt vett a Nemzeti Állatvédelmi Tanács, az Agrárminisztérium, az Igazságügyi Minisztérium, a rendőrség és szakmai valamint civil szervezetek is. 
 
hirado.hu
 
 
 
 
 

—————

Vissza