Jelentős változások jönnek az egészségügyben

2014.12.05 06:10

Az egészségügy átalakításának fő célja, hogy az egészségben eltöltött évek számában 2020-ra érjük el az EU átlagát. Ennek érdekében megerősítik az alapellátást, és kiterjesztik a népegészségügyi programokat, szűréseket, amelyeken a részvételt pozitív ösztönzőkkel motiválnák - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár mai, népjóléti bizottsági meghallgatásán.

A népegészségügyi szempontok által vezérelt átalakítás során a legnagyobb problémát jelentő betegségekre - szív-, és érrendszeri, onkológiai, pszichés megbetegedések - , kell a prioritásokat helyezni, fogalmazott Zombor. Az alapellátás megerősítését jövőre és 2016-ban is 10-10 milliárd forint segíti, a jogszabályi környezetet a készülő alapellátási törvény jelenti. Anyagilag és szakmailag is motiválni kell az alapellátásban dolgozókat, hogy "postázó", továbbküldő szerep helyett minél több beteget ezen a szinten gyógyítsanak meg - fejtegette az államtitkár.

A népegészségügyi program keretében létrehozandó intézményrendszerben, több mint 100 helyszínen fogadják majd a szűrőprogramokon kiszűrteket. Uniós forrásból egészségfejlesztési irodákat alakítanak ki, amelyek kapcsolatot tartanak az alapellátókkal, a kórházakkal és a kórházból elbocsátott betegekkel is az utógondozás érdekében.

A rezidensképzésről szólva Zombor Gábor elmondta, a kormány központilag akarja finanszírozni a szakorvosképzést. Erről külön jogszabály készül, amely várhatón még idén a kormány elé kerülhet. A szakorvosi minimálbér bevezetéséről is ez a jogszabály fog rendelkezni. Az orvosi életpálymodell bevezetése pedig jövő év közepétől várható.

Jelentős változás előtt az onkológai ellátás
Az onkológiában az erők koncentrálására van szükség, mert ezek a betegségek annak ellenére produkálják a legszomorúbb halálozási mutatókat, hogy az állam nagy erőfeszítéseket tesz a megelőzés és kezelés érdekében - mondta Zombor. Az államtitkár az onkológiai ellátás rendszerének jelentős változásáról, a szakmailag, a betegirányításban, valamint az informatikában is országosan egységesített rendszer létrehozásáról beszélt. Mint elmondta, a vezető onkológiai intézmények és a vidéki centrumok már elkezdték az együttműködést.

A társadalombiztosítás által finanszírozott ellátási csomagban nem lesz változás -  válaszolta képviselői kérdésre az egészségügyért felelős államtitkár. Hozzátette, ezzel kapcsolatban egy fontos dologban kellett állást foglalni, ez pedig az volt, hogy az állami ellátásban részesülők között anyagi szempontból különbséget tenni nem lehet, miként plusz pénzt sem lehet kérni szolgáltatásbeli előnyökért - tette hozzá Zombor.

Az egészségügyi törvénycsomag egyik legfontosabb intézkedésének nevezte, hogy az egészségbiztosítási törvényből kikerültek azok az intézkedések, amelyek ilyen kiegészítő díjak szedésére felhatalmazták a kórházakat. A közfinanszírozott intézményekben ellátási szempontból nem kerülhet valaki kedvezőbb helyzetbe, azért mert plusz anyagiakkal rendelkezik. Ez lehetséges a magánellátási rendszerben, amellyel szemben viszont az az elvárás, hogy ott az Oep finanszírozás már ne jelenjen meg.

Amit az állam is megold, oda nem kell magánszolgáltató
Ez nem jár a most fontos feladatot ellátó magánszolgáltatók teljes megszűnésével. Amit az egészségügy saját kapacitásból nem tud ellátni, ilyen például művese kezelés egy része, ott természetesen a jövőben is megköti a szerződéseket a biztosító - hangsúlyozta Zombor Gábor.

Ahol viszont az állami kórházaknak komoly kihasználatlan kapacitása van, mint például a laborellátásban, ott jogos a kérdés, hogy miért kötnek a kórházak magánszolgáltatóval szerződést, amikor ezt egyébként is megoldhatnák. A kifejezetten kényelmi és nem ellátásbeli plusz szolgáltatásokért azonban, ha ezek biztosíthatók, akkor a kórház kérhet kiegészítést.

Így ösztönöznek majd szűrésre
A szűrések negatív ösztönzésével kapcsolatos hírekre reagálva Zombor Gábor kifejtette, a részvételi hajlandóság növelését csak pozitív ösztönzőkkel tudja elképzelni. Az elképzelés szerint az államilag támogatott szűrések részt vevői soronkívüliséget élvezhetnének akár a diagnosztikában, akár az ellátásban. Ezt komoly motivációs lehetőségnek nevezte.

A gyógyszertámogatási változásokról szólva az államtitkár elmondta, a nagykereskedelemmel kapcsolatban vannak olyan elképzelések,  amelyek a jelenlegi monopolhelyzeten változtatnának. Erről azonban még nincs döntés, de nagyon komolyan megfontolandó kérdésről van szó - fogalmazott az államtitkár.

napi.hu