Jelentősen növelte az alapkamatot a jegybank

2022.01.25 14:34

Az előzetes várakozásoknál jelentősebben, 50 bázisponttal 2,9%-ra emelte az alapkamatot a Monetáris Tanács keddi ülésén. Az irányadó egyhetes kamat csütörtökön hasonló ütemben emelkedhet.

 

Szerdától 2,9%-ra emelkedik az alapkamat, ez 50 bázispontos emelést jelent. Mivel az alapkamat jelenleg nem irányadó eszköze a jegybanknak, a mai döntésnek talán érdekesebb része, hogy a jegybank egynapos betéti és hitelkamatlába által kijelölt folyosó hogyan mozdult el. Ennek azért van jelentősége, mert az irányadó egyhetes betéti kamatnak ebben a folyosóban kell maradnia, vagyis az egynapos hitelkamat egyben a felső korlátját is jelenti a következő egy hónap monetáris szigorításának (feltéve, hogy rendkívüli kamatemelés formájában nem módosul ebben az időszakban). A kamatfolyosó két széle is 50 bázisponttal kerül feljebb – döntött a Monetáris Tanács kedden. Így a folyosó két széle 2,9% és 4,9% lesz a jövőben.
 
 
Az alapkamatnál fontosabb jelenleg az egyhetes betét irányadó kamata, melyről majd csak a csütörtöki tenderen dönt a jegybank. Ugyanakkor a mostani döntés azt sugallhatja, hogy az irányadó ráta is hasonló mértékben, 4,5%-ra emelkedhet, ami
 
AZ IDEI ELSŐ SZIGORÍTÁS LENNE A JEGYBANKTÓL.
 
Az egy óra múlva megjelenő közleményben akár meg is erősítheti az MNB a fentieket beharangozva az egyhetes betéti kamat további emelését. A közleménnyel kapcsolatban a fő kérdés az, hogy nyíltan kimondja-e a Monetáris Tanács, hogy a jövőben átáll havi frekvenciájú kamatemelésekre, vagyis alapesetben a kamatdöntő ülés után csütörtökön emelnék csak az egyhetes rátát. Közben persze fennmaradna a rugalmasság, hogy szükség esetén menetközben is módosíthatnak.
 
Emellett a közleményben két fontos fejleményre reagálhat a jegybank, egyrészt a várakozások ellenére novemberben nem tetőzött az infláció Magyarországon, másrészt a kormány árstopról döntött több alapvető élelmiszer esetében. Ezek elsősorban az új információk a decemberi kamatdöntő ülés óta, kérdés, hogyan kommentálja őket az MNB.
 
A közlemény megjelenésével egyidőben három órakor kezdődik a jegybank háttérbeszélgetése, melyen Virág Barnabás alelnök beszél majd a monetáris politika aktualitásairól.  
 
portfolio.hu