Felmelegített „Férfi40” (Vélemény)

2020.02.13 15:13

„A szakértői vélemények szinte teljes véleményazonosságot tükröznek: a Nők40 programot célszerű minél hamarabb korrigálni/fokozatosan kivezetni/megszüntetni, már csak azért is, mert e speciális kedvezményben részesülő hölgyek a nyugdíj megállapítás pillanatában – az összeg nagyságát illetően – életük végéig behozhatatlanul nagy hátrányt szenvednek. A férfiak esetében pedig már el sem szabad kezdeni a 40-es akciót. Továbbmegyek: látva a munkaerő-piaci és demográfiai folyamatokat,  azzal is számolnunk kell, hogy legkésőbb a 2020-as évek derekán újabb nyugdíjkorhatár emelésre lesz szükség. Hölgyeknek, uraknak egyaránt”- így zártam a 2019. januárjában a hirklikk.hu-n megjelent jegyzetemet.

 

A szocialisták korábbi választási kampányukban már előhozták a „Férfi40” re vonatkozó koncepciójukat, 2018 nyarán – a vesztes parlamenti voksolás után – pedig a Jobbik is rárepült a már „agyonhasznált” és minden racionalitást nélkülöző elképzelésre. Reménykedtem, hogy mindegyik kormányzásra készülő párt egyszer és mindenkorra lefordul a „Férfi40” ideájáról, és inkább azon gondolkodik, hogy miként lehet fájdalommentesen szakítani a „Női40” ellentmondásos szisztémájával. Részletes érvelésbe most azért nem kezdek, mert korábban a Népszabadság és a Népszava hasábjain sok alkalommal megírtam (és meg is indokoltam), hogy a „40-es női szabály” méltánytalan, igazságtalan és munkaerő-piaci szempontból kifejezetten káros.
 
Meglepetésemre. február 12-én a Magyar Szocialista Párt ismét elővette a „Női40” másik nemre való kiterjesztését és az MTI fogalmazása szerint „az MSZP a férfiaknak is lehetővé tenné a negyven év szolgálati jogviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét”. Ez azt mutatja, hogy a politikai közösség (sajnos) nem új, koherens, rugalmas és méltányos nyugdíjba-vonulást biztosító rendszer kidolgozásán töri a fejét, hanem régi elképelését ismételve, gyengítheti a jelenlegi nyugdíjszisztéma normativitását. A szakmai megfontolásokat  nélkülöző kezdeményezés nem időszerű és államháztartási szempontból rendkívül kockázatos, mivel férfiak százezrei válnának egy pillanat alatt járulékfizető polgárokból járadékot igénylő nyugdíjassá. Az egyik legismertebb nyugdíjszakértő (Dr. Farkas András) a napokban ezt írta az MSZP tervéről:
 
„Már a nők kedvezményes nyugdíja is idegen test az öregségi nyugdíj folyó finanszírozású rendszerében, hiszen még aktív korú – a nyugdíjkorhatárukat be nem töltött – hölgyeket átlagosan három évvel a korhatáruk betöltése előtt átsorol a potenciális járulékfizetők köréből a biztos járadékosok körébe, vagyis azonnal csökkenti a járulékbevételeket, miközben nagyon hosszú ideig növeli a nyugdíjkiadásokat, mégpedig úgy, hogy emiatt nem „bünteti", hanem teljes – levonás nélküli – nyugdíjat biztosít a nőknek. (Minden más nyugdíjrendszerben a korhatár előtt igénybe vehető nyugdíjak összegét levonás terheli.) Ha a férfiaknak is lehetővé válna a korhatár betöltése előtti nyugdíjigénylés ugyanolyan vagy hasonló feltételekkel, mint a hölgyek esetében, akkor borulna a nyugdíjkassza, hiszen minden évben több száz milliárd forintos plusz költség jelenne meg – fedezet nélkül.”
 
De Simonovits András és Barát Gábor – szintén kiváló – nyugdíjszakértők számtalan alkalommal elmondták (leírták), hogy a „Női40” kedvezményt minél hamarabb ki kell vezetni a rendszerből, a „Férfi40”-et meg napirendre sem szabad tűzni, annyira veszélyes és káros lenne az alkalmazása.
 
Az öregségi nyugdíjkorhatár közben folyamatosan emelkedik. Számolni kell tehát azzal, hogy 2022 után – a 65 évre történő ráállást követően – ismét a korhatár emeléséről kell majd beszélnünk, ebből pedig az következik, hogy az akkor 58 és 65 év közötti hölgyek nyugdíjba-vonulási korhatár-differenciája tovább fog tágulni. A speciális kedvezményben részesülő nők már a nyugdíj megállapítás pillanatában – az összeg nagyságát illetően – életük végéig tartóan. behozhatatlanul nagy hátrányba kerülnek. A „Női40” program „fiúsítása” tovább élezné a foglalkoztatáspolitika és a nyugdíjpolitika ellentmondásait, ezért a férfiak bevonása ebbe a rendszerbe nem csak költségvetési szempontból, hanem munkaerő-piaci megközelítésből is rendkívül előnytelen hatásokkal járna.
 
A működő „Női40” és a tervezett „Férfi40” bevezetése helyett, a teljes nyugdíjrendszer átalakítása indokolt. Egy elem kiragadása és bevezetése csak tovább ronthatja a mai, korántsem megnyugtató helyzetet. Ezért a szövetséget építő ellenzéki pártoknak alapos elemzést követően, közösen kell kidolgozniuk az új, hosszú távra érvényes, az egyéni élethelyzetekhez alkalmazkodó, de mégis normatív nyugdíjszisztémát. Nem kis feladat.
 
Dr. Dávid Ferenc      
Dr. Dávid Ferenc