Jó hír a magyar nyugdíjasoknak: erre kevesen számítanak holnap (pénteken)

2016.03.10 20:28

Bár sokan tudják, vannak olyanok is, akiket meglepetésként ér majd: márciusban a szokásosnál egy nappal korábban, azaz már holnap megérkezik a nyugdíj.

2016-ban a nyugdíjakat az előző évhez hasonlóan a legtöbbször a hónap 12. napján utalják, a március azonban a kivitelek közé tartozik. Mivel ebben a hónapban a 12. nap pont hétvégére esik ezért egy nappal korábban, az az már holnap, március 11-én pénteken folyósítják a nyugdíjakat.

Idén egyébként az emelést követően már 1,6 százalékkal több nyugdíjat utalnak, vagyis így az öregségi nyugdíj átlagos összege 109 561 forintra emelkedett.

 

Postán vagy utalással?

Általánosságban elmondható, hogy hamarabb megkapják a nyugdíjukat azok, akik utalással, bankszámlájukra kérik. A postások ugyanis csak az utalási időpont után tudják kézbesíteni, ez pedig akár 2-4 napot is igénybe vehet.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) legfrissebb adatai szerint 1 275 885-en kapják postán a nyugdíjat, és ennél valamivel többen 1 415 126-an kérik utalással az ellátást. Vagyis a 2014-ben történt változás folytatódik, a idősebbek egyre nyitottabbak az utalással érkezett nyugdíj felé.

A nyugdíjasok is kedvelik a bankkártyát?

Egy a közelmúltban készített (nem-reprezentatív) felmérés szerint, a középkorúak, 45 és 60 év közöttiek csaknem háromnegyede, míg a 30 év alattiak 58 százaléka fizet összegtől függetlenül bankkártyával Magyarországon.

De már a 60 év feletti korosztály is szívesen használja a fizetésnél a bankkártyáját, ők azonban összegtől függően választják meg a fizetési módot, kisebb vásárlásaikat készpénzzel, a nagyobbakat kártyával egyenlítik ki.
Hogy lehet kérni, hogy inkább utalják?

Ha valaki a bankszámlájára utalással szeretné megkapni a nyugdíját, akkor ezt egy B04 nevű nyomtatványon lehet kérelmezni. A szükséges dokumentum az ONYF honlapjáról tölthető le, a kérelmet a pedig Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kell benyújtani, illetve megküldeni. A bankszámlára utalást akkor is lehet kérni, amikor valaki nyugdíjba vonul.

Fontos tudni, hogy ha az ellátást valamely pénzintézethez folyósítják, a lakcím (tartózkodási hely) változását - a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében - a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak be kell jelenteni. A nyugdíjasoknak figyelniük kell arra is, hogy más (például gyermek, unoka, családtag, stb.) számlájára nem kérhetik nyugdíjuk utalását, ez csak saját- vagy társszámlára lehetséges.

penzcentrum.hu