Jogerős: 11 évet kapott az izsáki anyagyilkos

2015.03.24 17:32

Jogerősen tizenegy év börtönbüntetéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt az izsáki férfit, aki 2013 nyarán meggyilkolta idős, beteg édesanyját.

A táblabíróság védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a 65 esztendős férfit. A büntetlen előéletű vádlott 2012 őszén költözött az Izsákon lakó, rákbetegségben szenvedő, leromlott fizikai állapotban lévő, de nem magatehetetlen, 84 esztendős édesanyjához, akinek ellátásában, gondozásában segített. Együttélésük harmonikus volt, köztük jelentősebb vita, nézeteltérés nem volt, az évek óta pszichiátriai kezelés alatt álló, 2005-ös öngyilkossági kísérlete után kórházban is kezelt vádlott azonban rendszeresen italozott. A folyamatosan gyógyszereket szedő férfit édesanyja romló egészségi állapota lelkileg megviselte.

2013. augusztus 7-én a vádlott egy presszóban italozott, közepesen ittas állapotba került. Délután hazatért, majd 5-6 óra körül bement édesanyja szobájába, ahol az ágyban fekvő, alvó sértettet - ismeretlen okból - bántalmazni, fojtogatni kezdte. Az idős asszony felébredve védekezett, dulakodtak. A vádlott ekkor az anyját tenyérrel és ököllel ütni kezdte, s végül megfojtotta az áldozatot.

Ezután a férfi elhatározta, hogy öngyilkos lesz, egy pohár vízben tablettákat oldott föl, és megitta. A vádlott rosszul lett, életét az este kiérkezett mentősök, majd a kórházi kezelés mentette meg. A férfi az eljárás során beismerő vallomást tett, de arra hivatkozott, a bűncselekményt már a gyógyszerek bevétele után követte el, mert úgy érezte, öngyilkosságát követően édesanyja nem maradhat egyedül. A vádlott az utolsó szó jogán is azt hangsúlyozta, megbánta tettét. Az ítélőtábla döntésével enyhítette az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék által kiszabott 13 év, fegyházban letöltendő büntetést. Hegedűs István tanácsvezető bíró az indoklás során kifejtette, a büntetést a vádlott idős korára és betegségére való tekintettel enyhítették.

mti.hu