Jogszerűen tartózkodtak a képviselők az MTVA székházában a rabszolgatörvény ellenes tüntetésekkor

2020.02.13 18:29

Helyben hagyta a fővárosi törvényszék az II. és III. kerületi bíróság elsőfokú ítéletét, amely szerint az országgyűlési képviselők 2018. december 16-án és 17-én jogszerűen voltak jelen az MTVA épületében. Így a döntés második fokon is jogerőssé vált.

MTVA Székház
Fotó: Zih Zsolt / mtva.hu
 
A per nyertesei, Kunhalmi Ágnes, Varju László, Dr. Vadai Ágnes, Gréczy Zsolt és Dr. Oláh Lajos jogszerűen tartózkodtak az épületben és nem követtek el birtokháborítást. Ez az a per, amit a III. kerületi jegyző indított, aki igyekezett a birtokháborítás tényét bizonyítani, sikertelenül.
 
Varjú László a DK irodájában tartott sajtótájékoztatón hozzátette, abban bízik, hogy ebből némileg következik az, hogy a vele szemben folytatott eljárás is ugyanúgy jogszerűtlen.
 
Az országgyűlési képviselők azután hatoltak be tavalyelőtt az MTVA székházba, hogy az országgyűlés december 12-én elfogadta a rabszolgatörvényt. Ekkor több napos tüntetés sorozat kezdődött országszerte, ami során december 16-án a Hősök teréről a Kossuth térre, majd onnan az MTVA Kunigunda utcai székházához vonultak a demonstrálók. Ott, a hatályos jogszabályoknak megfelelő módon a képviselők be akartak menni a közmédia székházába és be szerették volna olvasni a tüntetők 5 pontos követeléseit.
 
Az épületbe ugyan bejutottak akkor, de a stúdiókba nem engedték be őket. Az éjszakát a közmédia folyosóin töltötték a képviselők, másnap Hadházy Ákost és Szél Bernadettet reggel fegyveres őrök dobták ki az épületből, Varju Lászlót pedig megrángatták és a földre teperték.
 
Papp Dániel, a bíróság által is hírhamisítónak kimondott igazgató birtokvédelmet kért az MTVA épületére, amit rövid határidőn belül meg is adott a kerületi jegyző, ennek ellenére a mostani döntés szerint, a képviselők a jogköreikben foglaltaknak megfelelően a székházban, mint középületben jogszerűen tartózkodtak.
 
Varju László bántalmazása ügyében az Ügyészség többször is elutasította az országgyűlés tagjainak feljelentését, és inkább ismeretlen tettes, majd Varju ellen(!) indítottak eljárást súlyos testi sértés ügyében.


Fazekas Lázár Benjamin
marce.hu