Jól elintézte a kormány az egyetlen nyíltan kritikus állami szervet

2021.04.19 10:02

Mára gyakorlatilag haldoklik az Egyenlő Bánásmód Hatóság – írta a Népszava. A szervezetet a kormány a heves tiltakozás ellenére beolvasztotta az ombudsmani hivatalba.

 
A beolvasztás óta távozott a munkatársak negyede, a pénz kevesebb lett, és ráadásul egyelőre a főigazgatói poszt is betöltetlen.
 
Az Országgyűlés jobboldali többsége tavaly decemberben fogadta el azt a javaslatot, amely szerint Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa január 1-től átveszi az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladatait. A hatóság ezzel megszűnt, jogutódja az ombudsman. Az új feladatkör ellátását „elkülönült szervezeti egység segíti”, amelynek vezetője az egyenlő bánásmódért felelős főigazgató. A lap szerint a kormány „széles körben folytatott egyeztetését” mutatja, hogy az elképzelésről az ombudsmani hivatal is csak a sajtóból szerzett tudomást.
 
Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál előzőleg – Honecz Ágnes elnököt is beleszámítvahuszonöten dolgoztak. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala most arról tájékoztatotthogy a munkatársak közül hatan „közvetlenül a beolvadással összefüggésben” távoztak. A „feladatellátás párhuzamosságainak kiszűrése miatt” ténylegesen két hely szűnt meg (mindkettő a gazdasági területet érintette), négyen pedig nem fogadták el a számukra felajánlott állást.
 
A lap kérdésére kiderült, hogy a hatóság addigi elnöke, Honecz Ágnes is a távozók között van. Neki 2020. december 31-én lejárt a mandátuma, az egyenlő bánásmódért felelős főigazgató kinevezése pedig még nem történt meg.
 
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság tavaly 484,7 millió forint költségvetési támogatásból gazdálkodott. Idén az „Országgyűlés által a feladatellátáshoz biztosított” támogatás összege 462 millió forint – közölte az ombudsmani hivatal.
 
A lap szerint beigazolódni látszanak a civil szervezetek aggályai, hiszen mindebből nem úgy tűnik, hogy az új konstrukcióval a kormány a jogvédelmet szerette volna erősíteni.
 
Nehéz elhessegetni a gondolatot, hogy a beolvasztás hátterében politikai bosszú áll
 
– nyilatkozta Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője tavaly novemberben a Népszavának. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság számos ügyben állapított meg jogsértést állami szervek és kormánypárti vezetésű önkormányzatok esetében. Egyetlen állami szervként kritizálta például a transznemű emberek nemének jogi elismerését ellehetetlenítő törvénymódosítást.
 
Spirk József 
24.hu