Jól járnak a kisboltosok a vasárnapi zárva tartással

2015.04.29 10:12

Új munkahelyeket teremt a kereskedelemben elrendelt kötelező vasárnapi pihenőnap. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a kisboltok számára kedvező fordulatot hozott a rendelkezés.

Nőtt a kis üzletek forgalma vasárnaponként, a nyitva tartást szabályozó törvény hatálya alá nem tartozó vállalkozók nyereségük erősödéséről számoltak be az elmúlt időszakban – jelezte a Napi Gazdaságnak a Baranya Megyei Kereskedők Egyesületének elnöke. Pichler József elmondta: miközben a kötelező vasárnapi pihenőnap miatt a nagyobb áruházak látogatottsága szombatonként a többszörösére nőtt, a korlátozás nyertesei vasárnaponként a kisebb, jellemzően családi vállalkozásban működtetett üzletek tulajdonosai, valamint a vásározók. Példaként említette, hogy a pécsi vásár újra a régi fényében kezd tündökölni, ráadásul a piac környékén erősödött a kiadó üzlethelyiségek iránti érdeklődés. A kisvállalkozások keresik a lehetőséget a hét utolsó napján is engedélyezett kereskedelmi tevékenységekre. Emellett az elmúlt vasárnapokon 6-7 százalékos forgalomnövekedést mértek térségünkben egyes mozgóboltosok, akik a nagyobb élelmiszerüzletekkel nem rendelkező településeken, falvakban árusítanak, például fagyasztott és tartós élelmiszereket, háztartási termékeket, friss pékárut – sorolta az egyesület elnöke.

A pékáruszakboltok esetében a tapasztalatok szerint munkahelyteremtő hatása van a rendelkezésnek. A pékségek ugyanis vasárnap délig alkalmazottal együtt is működhetnek, ami a kiszállítást végző járműre, a mozgóboltra is vonatkozik. Vagyis a környékbeliek friss árura megnövekedett igénye plusz munkaerő felvételét teheti szükségessé az üzletben éppúgy, ahogy a mozgó árusítás során is – mondta kérdésünkre Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára megerősítette: noha konkrét százalékos becsléssel még nem rendelkeznek, az mostanra igazolódni látszik, hogy a legkisebb vállalkozások forgalmán lendített a nagy láncok vasárnapi szünnapja.

A főtitkár szavai szerint a mozgó árusok mellett a sarki fűszeresként emlegetett vegyes termékkörű kis üzletek, a lakóházak között működő garázsboltok többsége jól járt a kereskedelmi törvény módosításával. Emiatt vélekedése szerint élesedhet a kicsik pia­ci versenye. Egyre több a jelzés, hogy a vasárnaponként a tulajdonos vagy családtagja közreműködésével árusító üzleteknek nőttek az eladásaik – szögezte le Vámos György.

napigazdasag.hu