Jön a negatív kamat: nekünk kell majd fizetni a betétekért a bankoknak

2016.05.16 12:32

Az alacsony kamatkörnyezet miatt Nyugat-Európában már van, ahol negatív kamatokat számolnak fel a betétekre, de hamarosan Magyarországon is fizethetünk ezért. Alapvetően a lakossági betétek védve vannak, azonban a vállalkozásoknak egy újabb kiadással kell majd kalkulálniuk.

Devizahitelek - MNB: a forintosításkor 136 milliárdos nyereség keletkezett

A jegybanki kamatcsökkentés hatására a bankbetétek átlagos kamata egy százalék alá csökkent. Ennek hatására a bankbetétek mára már alig fizetnek kamatot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatait vesszük alapul (0,86 százalék), akkor 1 millió forint egy éves lekötésekor csupán 8600 forint lesz a kamat. Ezt ráadásul tovább csökkenti a kamatadó, az egészségügyi hozzájárulás és a tranzakciós illeték (ez utóbbi csak akkor, ha felvesszük a pénzt lekötés után). Emiatt viszont már fél éves futamidő mellett is bukunk a pénzen.


Ez mind semmi, mert jön a negatív kamat!

A jegybank egyébként további kamatcsökkentést vetített előre, ezzel együtt pedig a betéti kamatok is tovább eshetnek. A jelenlegi irányadó ráta (1,05 százalék) az elemzők szerint legalább 0,9 százalékig eshet. A betéti kamatok viszont várhatóan ez alatt alakulnak. Lényeges, hogy nemcsak a lekötött betétekkel, hanem a látra szóló számlapénz kamata is csökkenhet, ez utóbbi jelenleg 0,26 százalékos. Az igazi kérdés viszont az: előfordulhat, hogy a bank pénzt kér azért, mert nála tartjuk a megtakarításunkat?

Negatív kamat Japánban - tomboló bika Ázsiában

A vállalti betéteknél elképzelhető a negatív kamatláb - válaszolta meg a kérdést Nagy Márton, az MNB alelnöke a Portfolio Hitelezés 2016 konferenciáján. A jogszabályi keretek ugyanis megengedik, hogy a cégek betéteinél (és számlapénzénél) negatív kamatot számoljon fel a bank. Lényeges, hogy a törvény a lakossági betéteknél ezt nem engedi meg, így ezek a legrosszabb esetben legfeljebb nem adnak hozamot. Persze a tranzakciós illetéket várhatóan ilyenkor is meg kell fizetnünk, vagyis betétet csak akkor éri meg lekötni majd, ha az MNB alapkamatnál jelentősen magasabb kamatlábat ígér egy bank.

A vállalatoknál viszont gond lehet abból, hogy a számlára beérkező pénz után is fizetni kell, ez ugyanis egy újabb kiadást jelent, ami azokat a vállalatokat sújtja elsősorban, amelyeknek nagyobb készpénzállományuk van. Az átlagos látra szóló kamat egyébként a vállalatoknál szinte hajszálra pontosan megegyezik a lakossági adatokkal, az MNB szerint ugyanis 0,27 százalékot fizetnek jelenleg.

 

Mit tehetnek a cégek?

A negatív kamat nemcsak a nagyvállalatoknál, hanem a kis- és középvállalatoknál, illetve az 1-2 fős mikor cégeknél is gondot okozhat. Ezt a díjat azonban nehéz elkerülni, legfeljebb egy folyószámlahitel nyitásával lehet, ekkor viszont a negatív egyenleg után kamatot kell fizetnie a cégnek. Ilyenkor az egyenleg folyamatos negatív tartományban tartásával úszható meg a negatív kamat fizetése.

Mennyibe kerül ez?
Egy millió forinttal és fél százalékos negatív kamattal számolva havonta 417 forintos összeget jelenthet a negatív kamat.

Ezeknek a kölcsönöknek viszont (a vállalatoknál) 4,1 százalékos a kamatszintje a jegybanki statisztika alapján, vagyis szinte biztos, hogy többet fizethetünk, mintha a számlán lévő pénz után fizetnénk ki a negatív kamatot.

A másik lehetőség, hogy a számlahasználat helyett készpénzzel bonyolítják az ügyleteket. Ezzel egyébként a tranzakciós illeték megfizetése is elkerülhető, viszont nagyobb összegek készpénzben tartása veszélyes lehet. Sokkal könnyebb ugyanis ezeket valamilyen úton eltulajdonítani a vállalkozótól, arról nem is beszélve, hogy ennek a kezelése egy 10 fő feletti cégnél aránytalanul magas odafigyelést igényelne.

penzcentrum.hu