Jön a nemzeti protézisregiszter: minden beteg beazonosítható lesz

2015.07.02 11:15

A regiszterből látni lehet, hogy egy-egy implantátum mennyi ideig bírja, melyik típus mondja fel előbb a szolgálatot, egy-egy orvos milyen hatékonysággal műt, de az eszközök gyártási száma alapján akár azonosíthatnak is minket. A protézisregiszter a nyilvántartott adatokat a betegre vonatkozó utolsó adattovábbítástól számított 50 évig kezelheti személyazonosításra alkalmas módon.

Olyan központi regisztert hoz létre az állam, amely alapján egyebek mellett követhető lesz, hogy milyen egészségügyi hatásokkal járnak bizonyos térd- és csípőprotézisek – írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Közlönyben megjelent törvénymódosítás szerint a regiszterből látni lehet majd azt is, hogy egy-egy implantátum mennyi ideig bírja, melyik típus mondja fel előbb a szolgálatot, egy-egy orvos milyen hatékonysággal műt, de az eszközök gyártási száma alapján akár azonosíthatnak is minket – olvasható a lap cikkében.

Az új szabályozás szerint a beavatkozást végző egészségügyi szolgáltató a protézis beültetésekor továbbítja a regiszternek a beteg személyazonosító adatait, (nevét, születési dátumát, az anyja születési nevét, címét és egyéb elérhetőségeit), emellett rögzítik a beavatkozással összefüggő egészségügyi adatokat is, így a beültetés, eltávolítás, vagy csere időpontját, a beavatkozás okát, valamint az implantátum nevét, típusát, gyártási számát.

A protézisregiszter a nyilvántartott adatokat a betegre vonatkozó utolsó adattovábbítástól számított 50 évig kezelheti személyazonosításra alkalmas módon.

hvg.hu

 

—————

Vissza