Jön a nyugdíj: kinek hoz több pénzt a postás ma?

2015.09.11 07:02

Pénteken érkezik a szeptemberi nyugdíj. Sokaknak azonban több pénzt visz a postás, vagy több érkezik a számlájára, mint eddig: mutatjuk, ki kap 8 ezerrel, sőt, akár 17 ezerrel többet!

8 550 forinttal, sőt, akár 17 100 forinttal is többet kaphat sok nyugdíjas pénteken, a szeptemberi nyugdíjjal. Konkrétan azok, akiknek férje, édesapja 1938 és 1945 között esett el, tűnt el a II. világháborúban - és időben kérvényezték a nyáron megítélt támogatást.

Júniusban döntött arról a parlament, hogy anyagi támogatást kaphatnak azok a hadiözvegyek és hadiárvák, akiknek férje, édesapja 1938. november 2. és 1945. május 9. között a magyar királyi honvédség és csendőrség kötelékében szolgált és elesett.

A támogatás mértéke a mindenkori minimálnyugdíj 30 százaléka, jelenleg 8 550 forint, amit a jogosult élete végéig, havonta megkap.

A lépés mintegy 20 ezer embert érint, életkorukból fakadóan legtöbbjük nyugdíjas. A törvény hatályát kiterjesztik azokra is, akik 1947-ben elveszítették magyar állampolgárságukat - így több ezer embert érinthet a javaslat a határon túl is.

A támogatást július közepétől lehetett kérni: a Pénzcentrum információi szerint sokan jelentkeztek is a kormányhivataloknál, így sokaknak már el is bírálták a kérvényét. Ők kapnak mostanában levelet arról, hogy a szeptemberi nyugdíjjal érkezik a pluszpénz is.

Úgy tudjuk, hogy azoknak, akiknek augusztustól állapították meg a jogosultságot, azok szeptemberben az augusztusi 8 550 forintot is megkapják, így nekik a következő napokban 17 100 forintot visz majd a postás (vagy utalnak a bankszámlájukra).

 

Senki nem késett el, a támogatást folyamatosan lehet igényelni

-    a lakóhely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalában,

-    külföldön élő és Magyarországon lakóhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkező kérelmező esetében Budapest Főváros Kormányhivatalánál.

Mivel lehet igazolni, hogy jogosultak vagyunk?

Az eljárás során a jogosultság hadi eredetét egykorú

-    szolgálati,

-    katonai,

-    kórházi iratokkal

-    hatósági igazolásokkal (például halotti anyakönyvi kivonattal),

ezek hiányában más hitelt érdemlő módon - például vöröskeresztes papírokkal - kell igazolni.

penzcentrum.hu