Jön a nyugdíjemelés! Mennyivel hoz többet a postás?

2015.06.27 07:39

1,6 százalékkal nőnek a nyugdíjak jövőre - jelentette be a napokban Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter. Számításaink szerint lesz olyan, aki mindössze 800 forinttal kap majd többet - luxusnyugdíjasoknak azonban szép összeget jelent az emelés.

A tervek szerint a nyugdíjak 1,6 százalékkal nőnek jövőre. A nyugdíjak az inflációs előrejelzésnek megfelelően nőhetnek (tehát gyakorlatilag annyival, amekkora inflációval számol a kormány jövőre - az elemzők inkább 2 százalékra teszik).

Magyarországon a jelenlegi szabályok értelmében a nyugdíjakat minden év január hónapjától az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Ezt hívjuk inflációkövető emelésnek. (Az infláció a pénz vásárlóerejének romlását jelenti).
Az átlagos öregségi nyugdíj összege 117 ezer forint volt az idei év elején. Ez tehát azt jelenti, hogy az átlagos nyugdíj mintegy 2 ezer forinttal fog nőni.

A nyugdíjasok többségének (54%) folyósított ellátás összege még a 117 ezer forintos átlagot sem éri el: több mint 1 millióan vannak, akiknek 50 és 99 ezer forint közötti nyugdíjból kell havonta megélniük.

Ha valakinek 50 ezer forint a nyugdíja, valószínűleg mérsékelten örül annak, hogy jövőre 800 forinttal kap többet. Ma Magyarországon a nyugdíjrekorder 1 308 565 forintot kap havonta - tudta meg a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF). (Általában magas nyugdíjhoz azok juthatnak, akik az életpályájuk alatt rendszerint magas jövedelemmel voltak bejelentve, és a nyugdíjkorhatárhoz képest jóval később például 75-80 évesen mentek nyugdíjba.)
Számításaink szerint a csúcsnyugdíjas az emelés után 1 329 502 forintot kaphat majd havonta.

Nagy különbség van az átlagnyugdíjaknál az ország leggazdagabb és legszegényebb régiói között
Hatalmas különbségeket találunk a átlagnyugdíjakban az egyes megyék közt: 34 ezer forinttal kapnak többet a nyugdíjasok - átlagosan - Budapesten, mint Szabolcsban.

Mint az az alábbi - a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján készült - térképen is látszik, Budapesten az átlagos öregségi nyugdíj 137 124 forint havonta. Ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mindössze 103 105 forintot kapnak átlagosan a nyugdíjasok. Hasonlóan alacsony összeget kapnak az idősek Békésben (103 867 forint) és Bács-Kiskunban (103 667).

penzcentrum.hu