Jön a rendkívüli EU-csúcs a Brexit miatt

2019.03.30 10:05

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az európai uniós tagországok állam- és kormányfői április 10-én Brüsszelben.

Képtalálat a következőre: „EU csúcs https”

 

Ennek apropója az, hogy a londoni alsóház elutasította a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodást - közölte Donald Tusk tanácsi elnök.
 
A londoni parlament alsóháza pénteken harmadszor is elutasította a kilépési megállapodást. A délutáni szavazáson az EU-val novemberben elért egyezségre 286-an, ellene 344-en voksoltak, vagyis a kormány 58 fős többségű vereséget szenvedett.
 
A szavazás után Theresa May konzervatív párti miniszterelnök kijelentette, hogy az újbóli elutasításnak „súlyos következményei” lehetnek, ugyanis az alapeseti forgatókönyv jelen pillanatban az, hogy az Egyesült Királyság április 12-én - a múlt heti EU-csúcson erre az esetre kijelölt határnapon - kikerülhet az Európai Unióból.
 
A tavaszi uniós csúcsértekezleten született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió a kilépés május 22-ig tartó halasztásába egyezett bele, de ehhez a Brexit-megállapodást a korábbi kilépési határidőig, vagyis péntek éjfélig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek. Az elfogadott zárónyilatkozat értelmében újabb elutasítás esetén a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja marad, de eddig jeleznie kell, hogy mik a szándékai a továbbiakban.
 
Az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője elmondta, hogy Theresa May brit miniszterelnök várhatóan alternatív tervet készít elő a rendezett, megállapodással végződő Brexit érdekében. Mint közölte, May előreláthatólag meghívást kap a rendkívüli csúcstalálkozóra, hogy az ülés elején bemutassa azt az unióban maradó 27 tagország vezetőjének.
 
Arra számítunk, hogy az Egyesült Királyság időben bemutatja a kijelölni kívánt utat annak érdekében, hogy az Európai Tanács megvizsgálhassa és megfontolhassa azt - közölte a tanácsi tisztségviselő.
 
mti.hu