Jön az új magyar pénz! 10 dolog, amit nem tudtál a húszezresről

2015.12.12 11:26

Hétfőn, december 14-én érkezik az új húszezres. Megkönnyítjük a várakozás feszült napjait: elárulunk tíz érdekességet a legújabb magyar bankjegyről.

1. A jelenlegi húszezresek 2016 végéig lesznek használhatók a készpénzforgalomban. A bevonás napját követően a bankok és a posta pénztárai még három évig, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig 20 évig cseréli törvényes fizetőeszközre a régi 20 ezer forintosokat.

2. A 20 000 forintos bankjegycímletet sok ATM kezeli, így a forgalomba hozatalt követően akár azonnal vagy néhány napon belül már ilyet is kaphatunk az ATM-ekből, vagy a postán, bankokban. Tömeges elterjedésére 2016 első hónapjaitól lehet számítani.

3. Egy éve vehettük kézbe a megújult bankjegycsalád első darabját, az új tízezrest. Idén ugye a húszezres jön, a következő két címlet várhatóan a 2 000 és 5 000 forintos bankjegy lesz, 2017-ben.

4. Az új bankjegyen a nyomtatott portré tükörképét ábrázoló, eddig is alkalmazott vízjelkép az új bankjegyeken kiegészült a portrévízjel mellett függőlegesen elhelyezkedő 20 000 értékjelzéssel. Ez a - sok külföldi bankjegyen már elterjedten alkalmazott - kombináció egyrészt nehezíti a hamisítást, másrészt az "utca embere" és a pénztárosok által is egyszerűen ellenőrizhető.

5. Ugyancsak a jelenleginél markánsabb az előoldalon található hologram is, amely egyben összetettebb védelmet is kínál. Formája eltér a jelenlegi sorozat címletein alkalmazottól, másrészt hatékonyan segíti a pénztárosok munkáját azzal, hogy egyes elemei UV fényben fluoreszkálnak.

6. A bankjegy papírjában lévő, átnézetben (fény felé tartva) ellenőrizhető biztonsági szál is csak ezt a címletet azonosítja. Míg a jelenlegi bankjegyek mindegyik címletében azonos (MAGYAR NEMZETI BANK) feliratot tartalmazó biztonsági szál található, addig az új húszezer forintos bankjegyek esetében a biztonsági szál felületén az MNB betűk mellett a számmal írt 20 000 értékjelzés is olvasható.

7. A megújult húszezer forintos bankjegy számmal és betűvel írt értékjelzései a jelenleginél jobban tapinthatók, másrészt kifejezetten a tapintással történő azonosítást megkönnyítő elemek is helyet kaptak az új bankjegyen.

8. A pénztárosok napi gyakorlatában az egyik leghatékonyabb ellenőrzési módszer a bankjegy kombinált, UV lámpával történő vizsgálata. A hamisítások megnehezítése, illetve ezzel összhangban az ellenőrzés megkönnyítése érdekében megújult, színesebb és címletspecifikusabb lett az ezt szolgáló, természetes fényben nem látható, ám UV-fényben megjelenő motívum is.

9. A jelenlegi húszezer forintossal összehasonlítva, a hátoldalról a gyakrabban ellenőrzött előoldal közepére került a színváltó festékkel nyomtatott motívum, amely színét mozgatás  hatására aranyról zöldre változtatja.

10. Új biztonsági elem a bankjegy hátoldalán, a vízjel bal oldalán mozgatás hatására előtűnő aranyszínű, ún. irizáló sáv, amelyben a 20 000 értékjelzés és az MNB felirat látható.

pénzcentrum.hu

 

—————

Vissza