Jótékonysági gálaest a B-A-Z. megyei kórház szervezésében: fontos orvosi műszerre gyűjtöttek (+videó)

2018.10.14 09:02

Egy új UHD endoszkópos torony beszerzését támogatta az a jótékonysági est, melyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Fül-Orr-Gégészeti és Fej-, Nyaksebészeti Osztálya a Miskolci Nemzeti Színházzal közösen tartott szombaton.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Pap Tibor, a megyei kórház Infektológiai Osztályának vezetője, igazgatói szaktanácsadó úgy fogalmazott: az est olyan nemes célt szolgál, amely tovább javítja a betegek ellátásának feltételeit.

Népszerű színészek, énekesek, humoristák léptek fel a szombaton, a Miskolci Nemzeti Színházban rendezett jótékonysági gálán. Az est jegyárbevétele mellett egyéb pénzbeli vagy más felajánlásokat is szívesen fogadtak a szervezők a több mint húszmillió forintos berendezés beszerzésének támogatására, amely egy úgynevezett nagyfelbontású endoszkópos torony.

Fotók: Végh Csaba 
 

Ez egy olyan multifunkcionális berendezés, amely a melléküreg daganatok sebészetében is használható, a koponyaalapi műtétek, és az endoszkópos fülsebészeti eljárások mellett.

– A készülék segítségével egynapos sebészeti eljárás keretében elvégezhetők az olyan műtéti beavatkozások, amelyek egyébként 6-8 napos bent fekvést, ápolást, nagy kézi műszer felhasználást igényelnek. Nincsenek külső metszések, az eszköz bevezetése orron, vagy egyéb testnyílásokon keresztül történik. Így sokkal gyorsabb a felépülési idő, ugyanakkor a radikális műtéti megoldás is ugyanúgy kivitelezhető ezzel a berendezéssel – magyarázta Karosi Tamás, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztály vezető főorvosa, egyetemi docens.

Tavaly rendezték meg először a jótékonysági estet, akkor a három millió forintos bevételből egy multifunkcionális onkosebészeti eszközt tudtak vásárolni, mely magában foglal egy radiofrekvenciás vágóberendezést, egy elektromos kést és egy elektromos koagulátort (elektrosebészeti eszközt). Az idei berendezés hozzávetőleg húszmillió forintba kerül. Ehhez jönnek még az esetlegesen szükséges kiegészítő berendezések, de ezeket a kórház már önerőből is tudja biztosítani.

jotekonysagi_galaest_181013_vcs_09.jpg

A fellépők között volt egyebek mellett Szőcs Artur színész, rendező, Aranyosi Péter és Bellus István humoristák és az operettszínház ifjú tehetsége, Veréb Tamás. A Miskolci Szimfonikus Zenekar előadását szintén élvezhette a közönség.

 

minap.hu

 miskolctv.hu