Jóval drágábban vehetünk idén karácsonyi ajándékot, mint tavaly

2021.11.30 06:03

Akár harminc százalékkal is drágulhatnak a karácsonykor népszerű szórakoztató elektronikai cikkek. Az áremelkedés nem csak ezeknél a termékeknél, hanem az élelmiszereknél is tapasztalható. A GKI Digital felmérése szerint idén többet szánunk karácsonyi ajándékokra és több embert is szeretnénk megajándékozni, mint tavaly.

Egyebek közt epres-tejszínes, rumkakaós vagy meggyes ízesítésű szaloncukrok között válogathattak a vásárlók egy budapesti üzletben. Az ünnepek közeledtével sokan már a karácsonyi menün gondolkodtak, az ételek és hozzávalók kiválasztásánál azonban gondot okoz az idei drágulás.
 
2008 óta csak egyszer, 2012 szeptemberében volt magasabb az infláció, mint most. Egy év alatt az üzemanyag ára 31 százalékkal emelkedett, az étolaj 30 százalékkal, a burgonya 27, a margarin 19 százalékkal drágább, mint tavaly ilyenkor.
 
Szembe kell nézni azzal, hogy a decemberi időszakban ez a magasabb árszint marad, egyes cikkeknél még növekedhet is, ugyanakkor más árucikkeknél mérséklődést is fogunk majd látni, az átlagos ütem azonban nem fog változni”
 
 – fejtette ki az ATV Híradónnak Vámos György, az Országos Keresakedelmi Szövetség főtitkára.
 
Nem csak az élelmiszerek kerülnek többe idén. Az iparcikkeknél az árak emelkedését termelési-szállítási problémák okozzák. A leggyakoribb karácsonyi ajándékként szórakoztató elektronikai cikkeket keresnek, ezek ára is változhat. Idén többet, közel hatvanezer forintot szánnak a magyarok ajándékra – magyarázta a GKI Digital tanácsadója, Madar Norbert, 
 
„Fontos különbség a tavalyi évhez mérten, hogy ismét több embernek szeretnénk ajándékot venni. 2020-ban ez a szám ez mindössze 5 fő volt. A távolságtartás, a vírustól való félelem megakadályozta azt, hogy meglátogassuk szeretteinket. Idén ez a szám újra emelkedésnek indult és immár 7 embernek tervezünk ismét ajándékot vásárolni” – mondta a szakértő.
 
A felmérés szerint a leggyakrabban vásárolt ajándékok: például a szórakoztató, műszaki cikkek, vagy a játékok esetében a tavalyi karácsonyi időszakhoz képest 30 százalékos drágulás is előfordulhat.
 
atv.hu