Jövő héttől kikérdeznek bennünket

2015.03.01 13:37

Elindul az első egészségkommunikációs kutatás. Ebben felmérik a magyar lakosság egészségi állapotát, médiafogyasztási szokásait és az egészséghez fűződő viszonyát. Az uniós támogatással készülő kutatásban felnőtteket és általános iskolásokat is megkérdeznek. Eredmények ősszel lesznek - mondta el az InfoRádiónak Török Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója.

"Nagyon fontos, hogy lássuk, mi okozza azokat az általános problémákat, hogy az ország gazdasági, társadalmi fejlettsége ellenére is nagyon rosszul állunk az európai egészségügyi rangsorban. Például a 22. helyen vagyunk a férfiaknál a születéskor várható élettartam tekintetében, míg a nőknél a 26.-ak. A 65 év feletti férfiak keringési betegségekben nálunk négyszer többen halnak meg, mint Hollandiában" -  mondta el az InfoRádióban az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója. 
 
"Azt is látni szeretnénk, milyen egészségkommunikációs csatornákon tudjuk eljuttatni a lakosságnak azokat az információkat, amelyek hatékonyan tudnák az egészségkultúrájukat, az egészségstílusukat, az egészséghez való hozzáállásukat javítani. Az eddigi kommunikációnk hatékony volt, de nem sikerült elérnünk még minden egyes csoportot, ezért szerveztük a felmérést" - tette hozzá Török Krisztina.
 
Beszámolt arról, hogy az országos kutatást március 2. és május 6. között végzik. A reprezentatív felmérés során Budapesten és 500 településen tízezer felnőttet keresnek fel, valamint 200 településen 12 ezer diákot kérnek a kérdőív kitöltésére. Utóbbiak esetében természetesen kikérik a szülők beleegyezését is.  


A kérdőív kitöltése önkéntes és név nélkül történik. Az OEFI biztosítja, hogy a válaszok alapján senki nem lesz beazonosítható, a kérdőíveket pedig mind a felnőtt, mind az iskolai felmérés esetén titkosan, az erre vonatkozó jogszabályoknak megfelelően kezelik. 

Az eredményről idén nyáron készül egy gyorsjelentés, majd várhatóan októberben lesz elérhető a részletes elemzés. A kutatás 100 százalékban európai uniós forrásból finanszírozott. 

 

"A felmérés eredményeit felhasználva a jövőben szeretnénk azokat a csoportokat, akik egészségügyi szempontból kifejezetten kritikusak, egyénileg megszólítani" - hangsúlyozta Török Krisztina.

inforadio.hu