Jövőre lehet változás a patikai ügyeletekben

2016.02.03 08:21

Nagyjából 132 millió és egymilliárd forint közti összeget lenne szükséges elkülöníteni a költségvetésből a megújuló gyógyszertári ügyeletrendszerre.

Jövő évtől történhet változás a patikai ügyelet rendszerében – számolt be róla a Magyar Idők. A lap a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségétől (HGYSZ) megtudta: az új szisztéma nem képzelhető el költségvetési források nélkül, 132 millió és egymilliárd forint közti összegre lenne szükség a jövő évi költségvetésből. Az összeg attól is függ, mennyi patikát köteleznek ügyeletre a jövőben. Jelenleg a gyógyszertáraknak évente 1,8-2 milliárd forintba kerül az éjszakai és hétvégi nyitva tartás, de így is közel félmillió ember lakóhelye közelében nincs elérhető ügyeletes patika.

 

Közfeladatot látnak el
Tavaly az alapvető jogok állampolgári biztosa, Székely László is felhívta a figyelmet: közfeladatot látnak el a gyógyszertárak, ezért az államnak biztosítania kell a szükséges forrásokat. Egyelőre a patikák fizetnek rá, hogy a nyitva tartási időn túl is rendelkezésre állnak.

 

Minimális profit így sem lenne
Marjai Tamás szakmai igazgató egy háttérbeszélgetésen azt ecsetelte: a beletett pénz függvényében 23, 104, 131 vagy 165 patika ügyeljen egy időben az országban. A legelső változat nagy visszalépés lenne, hisz jelenleg 104 településen biztosított folyamatosan a gyógyszerellátás.

A szövetség szerint a második és a harmadik javaslat évente 660, illetve 827 milliós költségvetési támogatást tenne szükségessé. Minimális profitot ugyanakkor ezek a variációk sem tartalmaznak.

mno.hu