Jövőre már csak a megyei kórházban lesz sebészeti ellátás Miskolcon

2015.07.24 18:57

Egy nyolcvanágyas onko-sebészeti hoteltömböt alakítanak ki a volt egészségügyi szakiskola épületéből a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban. Erről írt alá megállapodást Csiba Gábor, az intézmény főigazgató-főorvosa és Farkas László, a kivitelező cég vezérigazgatója.

A sebészet, a mellkassebészet és az urológia is beköltözik a megyei kórházba. Egy nyolcvanágyas onko-sebészeti hoteltömböt alakítanak ki a volt egészségügyi szakiskola épületében. Ezt a régi épületet legutóbb a Bartók Béla Szakiskola diákjai használták, de ők is kiköltöztek belőle már 2011-ben, amikor a Zenepalota felújítása véget ért. Ennek már négy éve. Azóta tehát most először veszik birtokba újra az épületet.

A kórtermek mellett orvosi szobák és vizsgálók is lesznek. A kissebészeti tevékenységeket el tudják látni majd az új épületben, de a nagyobb műtéteket a mostani sebészeten végzik. Ezért a hotel összeköttetésben lesz a sebészettel.

Ezzel jövőre megvalósul, hogy egyetlen helyen legyen a sebészet Miskolcon.

    – Úgynevezett szakmai harmonizációt végzünk – mondta Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató-főorvosa. – Ennek keretén belül a Semmelweis Kórház vagy MISEK sebészeti tevékenysége átkerül a megyei kórházba, a mozgásszervi rehabilitációs tevékenységek pedig átkerülnek a Szentpéteri kapuból a MISEK területére. Hogy tudjuk fogadni a Semmelweis sebészetét, ahhoz kell ennek a bizonyos épületnek az átalakítása.

A felújításra az FK Raszter Zrt. pályázott sikeresen, amelyik már régóta jár a kórházakba, hiszen ez a cég újította fel például a MISEK szülészetét, belgyógyászatát és a megyei kórház sebészetét.

A beruházás egy hárommilliárd forintos projekt része. Az erre a részre jutó egymilliárdból nemcsak az épületet újítják fel, hanem a sebészeti osztályra felszerelést is vásárolnak.

Várhatóan ebben az évben fejezik be a munkálatokat, addig azonban azt kéri a kórház vezetése, hogy az autósok használják az intézmény területén hátul kialakított új parkolót.

minap.hu