József Attila és Miskolc – költészetnapi koszorúzás Lillafüreden

2016.04.11 15:44

A hagyományokhoz híven megemlékezést tartottak hétfőn, a magyar költészet napja alkalmából a Lillafüredi Függőkertben József Attila emléktáblájánál és szobránál.

Április 11-e a magyar költészet napja. 1964 óta ünnepeljük. Az ünnepnap az egyik legnagyobb magyar költő születésnapjához kötődik: József Attiláéhoz. S bár ő maga már nem lehet közöttünk, emlékét és gondolkodását itt hagyta versek formájában. Sok fiatal szívéhez az ő költészete áll a legközelebb. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy egész gyereksereg jelent meg a költészetnapi ünnepségen, amit a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szervezett Lillafüredre.

kolteszet_napja_160411_vcs_02.jpg

Kiss Gábor alpolgármester beszédében biztatta is a fiatalokat, hogy minél több verset olvassanak. Továbbá rámutatott Miskolc és a költő közötti kapcsolatra is.

    – Mit jelentett József Attila Miskolcnak? Művészi élményt, világnézeti formálódást jelent még ma is. Tizenhét verse jelent meg városunkban, így például a Nem én kiáltok vagy az Aki szegény, az a legszegényebb kezdetű költeménye.

Finta Éva, a Kárpátalján született, de 1990 óta Magyarországon élő költő és tanár ünnepi beszédében kiemelte, József Attila életműve ma is etalon.

    – Egyetemistaként megszállottan foglalkoztam a költővel, de aztán jöttek más munkák, és most ennek a felkérésnek a hatására úgy érzem, újra vele kell foglalkoznom majd.

kolteszet_napja_160411_vcs_29.jpg

Az Ódát, József Attila Lillafüreden született költeményét Balázs István előadó mondta el. A lillafüredi emléktáblánál koszorúzott többek között az önkormányzat, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Magyar Írószövetség, a Műút és a Spanyolnátha folyóirat szerkesztősége, a Gömörország Regionális Kulturális Egyesület és a Múzsák Kertje Alapítvány.

kolteszet_napja_160411_vcs_23.jpg

A megemlékezés József Attila szobránál zenével, újra versekkel és koszorúzással folytatódott a költészet teraszán.

minap.hu