Július elsején újra büntetnek a hatóságok a parlagfű miatt

2015.06.24 08:21

Most még nem túl nagy a parlagfű, jól elbújik a többi növény között. Az esőnek köszönhetően viszont rövid idő alatt akár mellkasig is érhet. Ezért kell minél hamarabb elkezdeni az irtást. Gyökerestül kell kitépni a földből, mert nagyon agresszív növény.

A parlagfű Magyarországon az 1920-as években jelent meg, egyébként Amerikában őshonos. Itthon több millióan szenvednek szemviszketéstől, könnyezéstől, tüsszögéstől, orr-folyástól és csalánkiütéstől a parlagfű miatt. A gyomnövényt azonban nem olyan könnyű felismerni, jól rejtőzködik, így könnyű összekeverni más növényekkel.

A parlagfű és a fekete üröm nagyon hasonlít egymáshoz így ezért szokták őket összekeverni. Általában a szár színe és a levélelágazások tekintetében más a két növény.

Az irtásra még június végéig van idő, a parlagfű ugyanis júliusban kezd el virágozni. A gyomos területeket többek között a mezőőrök ellenőrzik.

„Hogyha ők parlagfüvet találnak, akkor ezt jelzik nekünk és mi pedig az építési és környezetvédelmi osztály felé jelzést adunk és ők szankcionálják ezen területeknek az ingatlantulajdonosait.„ – mondta Valentin Norbert, a Miskolci Önkormányzati Rendészet mezőőri szolgálatvezetője.

A parlagfüves belterületek a jegyző hatáskörébe tartoznak, a külterületekért pedig a földhivatal felelős. Július elsejétől komoly pénzbírságra számíthatnak azok, akiknek a területén parlagfű van.

„Aki a parlagfű elleni védekezési kötelezettségét nem tartja be, az 15 ezer forinttól 5 millió forintig bírságolható. A bírság kiszámításának módja az függ a terület nagyságától illetve a felületi borítottságtól a parlagfűnek.„ – mondta Drótos Zoltán, az élelmiszerlánc-biztonsági, növény- és talajvédelmi főosztály növényvédelmi felügyelője.

A parlagfüves külterületeket a földhivatalnál lehet bejelenteni, vagy interneten, a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül.

minap.hu