Kamuvizsgálattal húzzák csőbe az időseket

2015.07.28 07:19

Már-már visszataszító módszerekről rántja le a leplet az a fiatalember, aki egy direkt marketinges termékbemutató cégnél dolgozott, ám a gyomra nem tudta bevenni, hogy az értékesítők becsapták és kihasználták vásárlóikat – többségükben idős embereket.

A társaság egészségmegőrző termékeket árul, vitaminokat, táplálékkiegészítőket. Az ő hirdetésükre jelentkezett a neve elhallgatását kérő férfi.

Kezdetben az volt a feladata, hogy felhajtsa a vásárlókat, azután jöhetett a tényleges értékesítés és szerződéskötés.

A meggyőzés első lépéseként a termékbemutatón egészségügyi felmérést végeztek az ügyfélen, akit egy biorezonanciás gépnek nevezett szerkezetre kapcsoltak. A csodagép „megmondja", hogy milyen a „beteg" állapota – általában természetesen fél lábbal már a sírban van mindenki. A kütyü olyan dolgokat vizsgál, mint pél­dául a megfoghatatlan érzelmi index, az ínszalagok állapota, a vállizomtapadás vagy az ásványi anyagok jelenléte. A rémisztő eredmények láttán azután az üzletkötő azonnal felajánlja a lehetőséget termékeik megvásárlására.

– Kétszer én is kipróbáltam egy ilyen vizsgálatot. Elsőre minden eredményem borzasztó volt, pár nappal később pedig a gép szerint már nyoma sem volt az állítólagos agyér-elmeszesedésemnek – jellemezte a szerkezet hitelességét a fiatalember.

Az egészségmegőrző termékeket 120–200 ezer forintért kínálták a „nagybeteg" ügyfeleknek anyagi helyzetüktől függően. Volt köztük olyan, akinek orvos volt a férje: őt pont azzal tudták meggyőzni, hogy a párja sem akarná, hogy beteg legyen.

„Nem eladok, hanem meg-gyógyítok!" „Miért hagyja, hogy a gyerekei megtiltsák önnek a gyógyulást? Teljesen felesleges hazamennie, és megbeszélni velük!" – így győzködik az ügynökök az „áldozatot", mondta a fiatalember, aki pár hét után kilépett a cégtől.

– Az emberek elképesztően hiszékenyek – mondta Rosta Teodóra pszichológus. – Különös, de a bizalmatlan embereket bizonyos helyzetben könnyebb meggyőzni, ilyenek az idősek is. Ha ugyanis valaki be tud jutni a „falak" mögé, onnan kezdve sokkal könnyebb velük a dolga.

A szakember szerint a csoportos részvétel is az ügynökök malmára hajtja a vizet, hiszen az úgynevezett csoportnyomásnak engedelmeskedve az ember akarata könnyebben megtörik, könnyen megy bele számára kedvezőtlen dologba is – például az erejét meghaladó kiadásokba.

béikk.hu