Kanadába mennének a miskolci romák

2015.03.22 06:50

Miskolcról az elmúlt két hónapban körülbelül 60 család jelezte a Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy Kanadába menne, miután kiderült: az észak-amerikai országban egyre több roma menedékkérelmét bírálják el pozitívan. A legtöbben a számozott utcákról menekülnének, a kilakoltatások miatt.

Mint portálunk is beszámolt róla, március 15-én a kilakoltatások ellen tüntettek a miskolci romák a számozott utcáknál. Váradi Gábor, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke akkor azt mondta, hogy ha a nyomortelepek felszámolása így folytatódik tovább, akkor a legtöbben menekülni kényszerülnek majd.

Az Avasról indult tegnap délután egy menet az Antirasszista világnap alkalmából. Itt mondta el Varga Attila – aki már élt Kanadában –, hogy 2009-ben költözött oda, több mint egy évig volt kint, utána azonban haza kellett jönnie. Azt mondta, húskombinát üzemben dolgozott. Ha lenne pénze – mondta –, ismét elmenne.

– Kanada egy más világ. Jobban befogadják az embert. Embernek éreztem ott magamat. Itt, Magyarországon nem érzem magamat embernek, nem vagyok biztonságban olyan szempontból, hogy se munkahelyem, se lakásom nincsen – mondta.

Nemcsak ő menne Kanadába. A Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szerint az elmúlt két hónapban körülbelül 60 család fordult hozzájuk, hogy szeretne kivándorolni az észak-amerikai országba. Azt egyelőre nem tudják, hogy hányan mentek ki, de egyre több roma menedékkérelmét bírálják el pozitívan. A menekülteknek azonban bizonyítaniuk kell, hogy van mitől félniük.

– A legszörnyűbb az, hogy ma nem a saját politikai ideológiájukat valósítják meg a pártok, hanem egy szélsőséges ideológiát kezdenek el megvalósítani, amely sajnos nem fog jóra vezetni. Nem egészséges, és azt gondolom ez az elsődleges oka, hogy Miskolcot sokan elhagyják és kivándorolnak – mondta az elnök.

A feszültség akkor éleződött ki, amikor 2008-ban a „fészekrakó-program” segítségével olyanok költöztek például az Avasi lakótelepre is, akik a zavartalan együttélésre alkalmatlanok. A Gyurcsány-kormány alatt több százan költöztek be így Miskolcra. Az eredmény pedig: leamortizált lakások, lépcsőházak és felhalmozott milliós tartozások. Szűcs Erika, akkori miskolci szocialista alpolgármester, majd 2008-tól 2009-ig szociális miniszter, nem érzi magát felelősnek a „fészekrakók” miatt, de azt mondja, hogy a megfelelő jogi szabályozással elejét lehetett volna venni a visszaéléseknek.

A Fidesz-KDNP célja a nyomortelepek teljes felszámolása, amit korábban 35 ezer miskolci támogatott aláírásával. A nyomortelepeken élők közül már nem kötnek lakásbérleti megállapodásokat azokkal, akiknek lejár, vagy már lejárt a szerződésük. Azoknak, akik rendesen fizették a számlákat és betartották a társadalmi együttélés szabályait, lakáspályázattal segítene az önkormányzat. A számozott utcákban már 30 lakást kiürítettek.

minap.hu