Kanyaróra oltják az összes egészségügyi dolgozót

2018.06.28 06:48

Hazai eredetű kanyaró legutóbb 2001-ben volt, akkor alig húszan betegedtek meg. Azóta évenként egy vagy két eset fordult elő, zömében Ukrajnából, Romániából behurcolt kórokozótól.

AFP illusztráció
 
Magyarország védtelenebb a kanyaró ellen, mint azt eddig gondolták, ezért indokolt, hogy a veszélyeztetetteket megvizsgálják és szükség esetén újraoltsák őket. Egy minap megjelent kormányhatározat szerint valamennyi egészségügyi dolgozónak fel kell ajánlani azt a vizsgálatot, amelyből kiderül, hogy fogékony-e kanyaró megbetegedésre vagy sem. Ha igen, őket újra is oltják. A vakcinát térítésmentesen biztosítja az állam. Információink szerint a vizsgálatra senki nem kötelezhető, de kötelezően fel kell ajánlani. A dolgozók szűrésére és az újraoltásokhoz szükséges vakcina beszerzésére mintegy 763 millió forintot költhet az Országos Közegészségügyi Intézet.
 
Tavaly tavasszal a makói kórházban és a szegedi klinikán csaknem két tucat egészségügyi dolgozó lett kanyarós. A fertőzést egy romániai betegtől eredt, aki a makói kórház sürgősségi osztályán kért orvosi segítséget, majd néhány napig úgy ápolták a férfit - sőt átvitték kezelésre a szegedi bőrklinikára is -, hogy nem tudtak a fertőző betegségéről. Ez egyébként csak hetekkel később vált bizonyossá, amikor visszarendelték egy kontroll vizsgálatra. Addigra viszont már több egészségügyi dolgozó, köztük a beteghordó is fertőződött.
 
A kormányzat a makói járvány után rendelte el először a Romániával illetve az Ukrajnával határos megyékben, és három budapesti, de országos betegellátásra kötelezett gyermekintézményben az egészségügyi dolgozók szűrését.
 
Akkor az érintett több mint 26 ezer ember közül alig húszezren éltek csak a lehetőséggel. A megvizsgáltak valamivel több mint tíz százalékának nem volt kellő védettsége a betegséggel szemben. Annak ellenére sem, hogy korábban mindkét oltást megkapták. Ezért őket újraoltották. (Szakirodalmi adatok alapján a járványügyi biztonság érdekében 98 százalékosnak kellett volna lennie a védelemnek.)
 
A kanyaró-járvány a szomszédos, de más európai országokban azóta is újra és újra föllobban. Az elmúlt negyvennyolc órában legutóbb Ukrajnából jelentettek újabb halálesetet. Az ország déli részén egy nyolcéves gyermek halt bele a fertőzésbe, idén az ottani járványnak ez volt a 12. halottja. Romániában áprilisig már 46 áldozata volt a kanyarónak.
 
Kik védettek?
 
A kanyaró szempontjából a leginkább veszélyeztetettek a 15 hónaposnál fiatalabbak, illetve a betegséget át nem vészelt oltatlanok. Kanyaró ellen élethosszig védett mindenki, aki már átesett a betegségen, a kétszeri megbetegedés rendkívül ritka. Magyarországon a 47 éven aluli lakosság döntő többsége legalább egy vakcinázásban részesült. Elvétve van olyan 47 évesnél idősebb, aki nem oltott, és még nem is volt kanyarós.
 
Danó Anna
nepszava.hu