Karácsony Gergely: elfogadhatatlan Budapest megbénítása

2019.11.08 07:31

A főpolgármester kiakadt a minden fontosabb útvonalat lezáró rendőrségre, a korlátozások azonnali feloldását kéri.

Karácsony Gergely főpolgármester a Cipők a Duna-parton nevű holokauszt emlékműnél tartott gyertyagyújtáson
 
Fotó: Erdős Dénes / nepszava.hu
 
„A rendőrség és a főváros között eddig korrekt volt a szakmai együttműködés a diplomáciai események biztonságának megteremtésében. A ma este történtek azonban elfogadhatatlanok: lehetetlen helyzet, hogy metrók tartósan ne közlekedjenek egy államfői látogatás miatt” - írta csütörtökön esti Facebook-bejegyzésében Budapest főpolgármestere.

 

 


 
Karácsony jelezte: felkérte a BKV vezetőit, hogy haladéktalanul tegyék meg a tömegközlekedés helyreállításához szükséges intézkedéseket, és a jövőben csak főpolgármesteri engedéllyel folytassanak egyeztetést a rendőrséggel a hasonló esetekben. 
 
A főpolgármester egyébként maga is részt vett az Erdogan török elnök látogatása miatt rendezett tüntetéssorozaton – ott volt  a Cipők a Duna-parton nevű holokauszt emlékműnél tartott gyertyagyújtáson –  így testközelből tapasztalhatta meg a korlátozások hatását. 
 


 
Az egész napos, Budapest főbb közlekedési útvonalait érintő lezárásokról lapunk is beszámolt: az elnöki konvoj útját biztosító rendőrök Combinókról parancsoltak le utasokat, blokád alá vonták a Nagymező utca színházi övezetét, zárolták a Margit körutat, lezárták a Kisföldalatti megállóit. A tömeg feltorlódott a Széll Kálmán téren, de mintegy félórára megbénult az M3-as metró Nagyvárad és Lehel tér közötti közlekedése is. A korlátozások nagy részét este nyolc óra előtt feloldották, de a Deák téren 19:50-kor sem állt meg a metró. 
 
Koncz Tamás
nepszava.hu / facebook.com