Karácsony: trónfosztásra van szükség (+videó)

2021.05.15 17:40

Karácsony Gergely szombaton először szülőföldjéről, Nyírtasról jelentkezett be egy élő Facebook-videóban, ezután pedig Debrecenből mert 1849-ben ott volt a trónfosztás, amikor a debreceni országgyűlés kimondta a Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztását, amit öt nappal később a Függetlenségi Nyilatkozat kiadásával erősített meg.

Karácsony arra utalt ezzel, hogy 2022-ben is lesz egy trónfosztás, amikor az ellenzék legyőzi a Fideszt.
 
Először megköszönte azoknak, akik végigkövették vele az utat Nyírtassról Budapestig. Hangsúlyozta, hogy nem kevés tépelődés után állt ki a nyilvánosság elé: „A komoly döntések, komoly megfontolást érdemelnek” – kezdte programismertetőjét Karácsony Gergely, miután elfogadta a Párbeszéd, az MSZP és az LMP felkérését.
 
„Szeretném hinni, hogy büszke lenne ma” – mondta a miniszterelnök-jelölt édesapjáról, akit kiskorában vesztett el Nyírtasson, egy közúti balesetben. Úgy fogalmazott, hogy „változás kell és jóvátétel”: a 99 százalék javát kell szolgálni. Karácsony egy olyan országot vizionál, ahol senkinek nem kell nyomorogni.
 
„Nem az a boldog ország, ahol sok a gazdag, hanem ahol kevés a szegény” – idézte Deák Ferenc szavait, és aláhúzta, hogy a kormányváltás együtt kell járjon azzal, hogy igazságot tesznek. Emberségesebb és méltányos Magyarországot szeretne.
 
Trónfosztásra van szükség – szögezte le Karácsony, és azzal folytatta, hogy senki számára ne lehessen a hatalom uralkodás. Kifejtette, hogy nem helycserére, visszavágóra van szükség. „Nem tudok és nem is akarok ilyen lenni” – hozzátette azt is, hogy leszámolás helyett elszámolás kell, bosszú helyett jóvátétel.
 
Budapestre visszatérve, a Diákváros tervezett területéről jelentkezett.
 
Arról beszélt, hogy amikor főpolgármester lett, akkor azt ígérte, hogy mindenki főpolgármestere lesz és a kormánnyal is együttműködik.
 
Meg is egyeztek a kormánnyal abban, hogy megépül a Diákváros, de a járvány kitörése után szerinte egyértelművé vált, hogy a kormány nem akar együttműködni senkivel, főleg az ellenzéki vezetésű önkormányzatokkal, ehelyett ezek meggyilkolására törekszik. „Ideje, hogy felvegyük mi is a kesztyűt" – mondta. Karácsony szerint ezzel a kormánnyal senki nem tud együttműködni, ezért a 2022-es választás egyik célja az is, hogy lesz-e egyáltalán önkormányzatiság.
 
Mint elmondta, ő már tíz éve úgy gondolja, a kormányváltásnak a teljes ellenzéki összefogás a feltétele, ezért is indul a választáson, nem törődve a kormány „hecckampányával”.
 
Délutáni programismertető beszédében közölte, „Ki is kell vontatni a trónszéket Magyarországról”, hogy többé ne uralkodhasson, csak szolgáljon mindenki, aki hatalomra jut.
 
„Olyan országot kell létrehoznunk, ahol minden ember előrejutása a saját képességein múlik, de hogy így legyen, ahhoz változás kell Magyarországon”, mondta Karácsony, mivel szerinte „a kiszolgáltatottság ma több millió ember sajátja”, akiknek „jóvátétellel tartozunk”, hogy „a kevesek helyett a 99 százalékos többség javát szolgáljuk”.
 
Karácsony szerint a jelenlegi hatalom lélektani nyomása alatt összedőlt a demokráciánk, összeomlott a harmadik köztársaság.
 
Hozzátette, „A demokrácia helyreállításának együtt kell járnia azzal, hogy igazságot teszünk, a jogi, erkölcsi és anyagi károkat helyrehozzuk”, ugyanakkor úgy gondolja, leszámolás helyett elszámolásra, bosszú helyett jóvátételre van szükség.
 
Karácsony Gergely 99 néven új mozgalmat indít, mely mögé több ismert személy is beállt.
 
A felsorolásban többek között szerepelnek:
 
Balázs Péter volt külügyminiszter és Bozóki András volt kulturális miniszter
 
több vidéki város, köztük Szombathely polgármestere, Nemény András
 
Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke
 
ifj. Bibó István, művészettörténész, etnológus
 
Földi András jogász
 
Ferge Zsuzsa szociológus, szociálpolitikus, az MTA rendes tagja
 
Orsós Éva, az „Életet az Éveknek” Országos Szövetségének elnöke
 
Kukorelly Endre író, költő
 
Hajós András énekes, dalszerző
 
Alföldi Róbert, Osvárt Andrea és Jordán Tamás színművészek
 
Pogátsa Zoltán közgazdász és
 
dr. Pusztai Erzsébet infektológus, korábbi egészségügyi államtitkár.
 
A mozgalom teljes alapítói listáját ide kattintva tekintheti meg.


forrás: facebook.hu / hirklikk.hu