Karbantartási munkákat végeznek a Szinva-patak medrében

2019.05.13 15:52

A Szinva-pataknak a Sajó-torkolat és a Tiszai pályaudvarnál lévő közlekedési híd közötti, közel 1500 méteres szakaszán az elmúlt időszakban jelentős mennyiségű hordalék rakódott le. Ennek eltávolítását kezdték meg hétfőn. A munka során kitermelt anyagból másodvédvonalat képeznek a patak jobb partján.

Fotó: Végh Csaba
 
Az elmúlt időszakban a Szinva-patakon levonult, illetve a Sajó folyón kialakult árhullámok visszaduzzasztó hatása miatt a Sajó-Szinva torkolat és a Tiszai pályaudvarnál lévő Baross utcai közlekedési híd között jelentős mennyiségű hordalék rakódott le a mederben. Emiatt a 8 méteres mederszelvényben átlagosan csak 4–5 méter szélességben biztosított a szabad átfolyás. Ez nagyobb árhullámok kialakulásakor árvízi problémát okozhat, ezért az önkormányzat megrendelte a patak medertisztítási munkáit.
 
A Miskolci Városgazda NKft. által megbízott kivitelező május 13-tól a tervek szerint július 23-ig eltávolítja a patak partoldalában lerakódott hordalékot, elvégzi a mederrézsű rendezését. A kitermelt mederanyagot – amelynek mennyiségét 2600-2700 köbméterre becsülik a szakemberek – a patak folyásirány szerinti jobb partján másodvédvonal kialakítására használják fel.
 
 
A medertisztítási munkák elvégzése az árvízi hozamok biztonságosabb elvezetését biztosítja.
 
A munkavégzéssel érintett szakaszon jelentősebb madárpopuláció nem jellemző, amely mégis a patak ezen szakaszán él, már befejezte a költést.
 
minap.hu