Karikó Katalin: "Beadtuk az első rákvakcinát"

2021.06.24 09:51

Június 18-án egy melanómás beteg kapta meg a világo nelőször a Karikó Katalin nevével fémjelzett rákvakcinát. Már két éve ezen dolgozott, de a pandémia beelőzött, ezért jött ki előbb a koronavírus-oltás.

Karikó Katalin: a rákvakcina után jön az infarktus elleni vakcina

Karikó Katalin korábban több interjúban is elmondta, hogy a BioNTechnél a bőrfelszíni tumorba történő oltási kísérletekkel foglalkozott két évvel ezelőtt, csak a pandémia megváltoztatta a sorrendet: előbb jött ki a koronavírus elleni vakcina, de most itt a bejelentés, megkapta az első rákbeteg a forradalmi rák elleni oltást - írja az Index.hu.
 
"A felszínen lévő tumorokat, mint például a melanoma vagy egyéb, az arcon, nyakon megjelenő tumoroknál be lehet nyomni egy mRNS-t tartalmazó keveréket, amely az immunsejteket odahívja, és megmutatja nekik, hogy itt van a rák, ezt meg kell ölni 
- mondja Karikó Katalin, Széchenyi-díjas kutatónő.
 
Az Egyesült Államokban élő magyar biológusnő azt is elárulta, nemcsak a rák elleni kutatásokban használják az általa kifejlesztett technológiát, de már a második fázisban vannak azok a kísérletek, ahol az infarktusos embereknek a szívét vizsgálják az mRNS-sel.
 
A BNT111-et, a rákvakcinát a vizsgálat során egy immunonkológiai szerrel, Libtayóval kombinálták. A tesztekbe 120 beteget vonnak be, tesztelik majd, hogy hogyan működik a két szer együtt, valamint hogy mennyire hatékonyak és biztonságosak. Külön-külön, és együtt is értékelik majd az alkalmazott hatóanyagokat.
 
"Célunk, hogy kihasználjuk az immunrendszer erejét a rák és a fertőző betegségek ellen. Sikerült demonstrálnunk az mRNS-vakcinákban rejlő lehetőségeket a Covid–19 kezelésében. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a rák globális egészségügyi fenyegetés, még a jelenlegi világjárványnál is rosszabb" - tette hozzá Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója. 
 
forrás: mfor.hu / index.hu