Kártalanítják a jégeső áldozatait

2015.07.05 14:35

Segítséget nyújt a kormány a májusban jégkárt szenvedett gazdálkodóknak. A tegnapi Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a földművelésügyi miniszternek fel kell mérnie, hogy összesen hány mezőgazdasági termelőnek mekkora kárt okozott az ország egyes részein az ítéletidő.

Emellett a Miniszterelnökséget vezető miniszter bevonásával – a felmérés eredményeit figyelembe véve – felül kell vizsgálnia a már meglévő kedvezményes finanszírozást biztosító mezőgazdasági támogatási programokat. Szükség esetén pedig javaslatot tehet azok módosítására, illetve új, kedvezményes finanszírozást lehetővé tevő intézkedések bevezetésére.

Mindezek mellett a Belügyminisztériumnak meg kell vizsgálnia, hogy a Bács-Kiskun, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna megyékben támogatott mezőgazdasági közfoglalkoztatási programok résztvevőit hogyan érintette a jégeső. Az esetleges károk enyhítésére a mezőgazdasági programok kiegészítésével nyílik lehetőség. A mezőgazdasági termelés újraindításához szükséges forrásokat a meglévő előirányzatból biztosíthatja a tárca.

Az előzetes felmérések szerint több mint 5,6 milliárd forintos kárt okozott az egy héttel ezelőtti jégverés huszonkét szatmári, erdőháti és tiszaháti településen. Tilki Attila fideszes térségi országgyűlési képviselő korábban elmondta, a külterületi gyümölcsösökben, szántóföldi növénykultúrákban és takarmánynövényekben ötmilliárd, a belterületen lévő gyümölcsösökben és veteményekben 636 millió forintnyi a kár.

napigazdasag.hu