Kásler a kórházi ágyak kiürítéséről: Volt egy matematikai modell, ami több százezer fertőzöttet jósolt

2020.05.11 08:55

A miniszter a Magyar Nemzetnek azt mondta, a kormány és az operatív törzs álláspontja az volt, hogy a várható legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnie az egészségügynek.

Kásler Miklós: Reménykeltők a vérplazma-terápiás kezelések és a más betegségeknél alkalmazott gyógyszeres terápiák is
 
Fotó: Emmi / Bartos Gyula
 
A lapnak Kásler Miklós arról beszélt, a koronavírus ellen még se vakcina, se gyógyszer nincs, ezért a magyar orvosok is kísérleti terápiák felé fordultak. 
 
Reménykeltőek a vérplazma-kezelések, a más betegségnél alkalmazott gyógyszeres terápiák, Nyugat-Európát pedig meg is előztük két klinikai vizsgálattal, a passzív immunizáció és a szervezet túlzott immunválaszának befolyásolása területén.
 
A kétféle kísérleti kutatás közös célja az, hogy minél kevesebben szoruljanak intenzív ellátásra, az intenzív osztályon fekvők pedig elkerüljék a halált, illetve minél hamarabb annyira javulhassanak, hogy elhagyhassák az intenzív ellátást.
 
Ez a vérplazmakezelés segített egy már lélegeztetőgépre került, krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegen is. A miniszter szerint azért toborozzák a fertőzésből felgyógyultakat véradásra, hogy több emberen segíthessen a passzív immunizáció, amikor a betegségen átesett, megfelelő immunválasszal rendelkező donor vérplazmáját, feldolgozás után beadják a saját immunválasszal még nem rendelkező betegnek.
 
Kásler Miklós a másik módszerről, az immunválasz túlkapását gátló terápiáról azt mondta, próbálják a citokinvihart megakadályozni, elkerülni, hogy a beteg intenzív kezelésre szoruljon, ha pedig a kezelés az intenzíven indul, a citokinvihar mérséklése a cél. Egy ismert gyógyszerrel olyan módszert alkalmaztak, amellyel máshol még csak most próbálkoznak.
 
A miniszter szerint az ágyak kiürítésére azért volt szükség, mert a járvány lefolyását az elején nem lehetett pontosan megbecsülni, erre különféle számítások voltak a legelképesztőbb számokkal. Volt egy matematikai modell is, amely szerint több százezer fertőzött lesz Magyarországon.
 
A kormány és az operatív törzs álláspontja az volt, hogy a várható legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnie az egészségügynek, hogy senki se maradjon ellátatlanul, mint a svédeknél, olaszoknál. Fel akarták készíteni az egészségügyet, hogy ne kelljen olyan döntéseket hozni, mint az ottani egészségügyi dolgozóknak, akik elengedni kényszerültek idős emberek kezét.
 
Az egészségügy újraindításáról Kásler Miklós azt mondta, hetek óta készültek rá, hogy a járvány csillapodik és el lehet kezdeni a szigorítások fokozatos feloldását. Úgy számol, mivel a kórházak költségei emelkedtek, a járvány végén kompenzációt kell beépíteni a rendszerbe. A miniszter azt mondja, a szolgáltatókra, fenntartótól függetlenül, ugyanazok a szabályok vonatkoznak.
 
A koronavírus sok, hasznos tanulsággal szolgál. A miniszter szerint ezek tanulmányozása után kell dönteni, milyen területen lehet és kell változtatni az egészségügyi rendszeren a járvány után.
 
 
 
 
 
forrás: magyarnemzet.hu / atv.hu