Kásler kirúgatta az egészségügyi fejlesztésekért felelős, helyettes államtitkárát

2019.07.18 16:32

Fábián Károlyt, az egészségügyért felelős helyettes államtitkárt mentették fel beosztásából.

A tegnap megjelent Magyar Közlöny szerint távozik posztjáról Fábián Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, aki az egészségügyi fejlesztésekért felelt a tárcánál. A felmentését Kásler Miklós miniszter kezdeményezte, a döntést Orbán Viktor miniszterelnök hozta meg.
 

Fábián Károly (fotó: Facebook)

Fábián Károly neve cikkünk írásakor még mindig megtalálható volt a kormány hivatalos oldalán, az EMMI helyettes államtitkárai között. Mindössze háromnegyed évet töltött a posztján, 2018. október 3-án nevezték ki. Várható távozásáról egyébként májusban már megjelentek értesülések, a Népszava akkori információja szerint június elsejével kellett volna pecsétnek kerülnie a felmentésére. Erre végül másfél hónappal később került sor.
 
Az egyelőre nem világos, hogy a váltás milyen összefüggésben áll - ha egyáltalán áll - az egészségügyi szakmai programok végrehajtásával. Az államtitkárság vezetőjét, Horváth Ildikót szintén tavaly októberben nevezték ki, komoly feladatok - az ágazat finanszírozási és szakmai színvonala emelésének - végrehajtására. Ezzel kapcsolatban mondta a közelmúltban egy Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter, hogy a következő évtől olyan költségvetéssel kell működnie az egészségügynek, amely mellett nem keletkezik adóssága a kórházaknak.
 
Az elmúlt években ugyanis rendre az volt a helyzet, hogy az intézmények 60-80 milliárd forint adósságot halmoztak fel évente, amelyet végül az állam fizetett ki. A rendszerbeli anomáliákra utal, hogy ennek ellenére az adósság újrakeletkezett, amelynek egyik oka, hogy az ellátásokra biztosított forrás nem elégséges, nem fedezi a költségeket, valamint a kórházak gazdálkodása sem egységes: van, ahol a finanszírozás elegendő az ellátásokra, máshol viszont nem. Természetesen adott esetben a kórházvezetők felelőssége is felvethető az adósság keletkezése miatt.
 
Az elmúlt napokban nem ez volt az egyetlen változás a kormányzatban, az Igazságügyi Minisztériumban, illetve a Miniszterelnökségen is történtek helycserék.
 
Baka F. Zoltán
mfor.hu